Депутатите в 46-ото Народно събрание са на последното си заседание. Народните представители гласуваха окончателно промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Поправките предвиждат Бюрото за защита на свидетели да мине под контрола на правосъдното министерство.

Измененията са предложени в три законопроекта – на „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Те предвиждат контролът върху Бюрото за защита да бъде отнет от главния прокурор и да се върне на Министерството на правосъдието, както е било до 2014 г.

Основните мотиви са, че Бюрото изпълнява сходни действия по охрана и предотвратяване на престъпления. Освен това в последните години то е било отклонено от основната си функция – да осигурява защита на застрашени свидетели.

На последното пленарно заседание депутатите от 46-ото Народно събрание ще потвърдят или отхвърлят решението на правната комисия за закриване на специализираното правосъдие. Решението обаче не е от особено значение, тъй като промените в Закона за съдебната власт ще бъдат гледани на първо четене.

Преди да бъдат разпуснати, народните представители ще разгледат и доклада на временната комисия, която проверява данни за полицейско насилие по време на миналогодишните протести срещу правителството и главния прокурор.

Докладът препоръчва да бъде отстранен директорът на НСО. Както и МВР да предприеме цялостно разследване на структурите си и да предприеме действия срещу полицейски служители, превишили правомощията си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!