Експлозии са станали на две петролни инсталации, собственост на правителството на Саудитска Арабия, съобщи телевизия „Ал Арабия“. Започнал е и голям пожар в съоръженията на „Армако“ в източната част на страната. В района се чува и стрелба. До момента няма данни за жертви. Дронове са ударили петролните инсталации, съобщи АФП без да дава повече подробности за инцидента.

Подкрепяните от Иран бунтовници – хути поеха отговорност за атаките с дронове срещу двете най-големи петролни инсталации в Саудитска Арабия рано тази сутрин, съобщи АФП като цитира телевизията на груповката.

„Бунтовниците са предприели широкомащабна операция, включваща 10 дрона. Цел са били рафинериите в източната част на Саудитска Арабия“, съобщи телевизия Ал Масира.

Саудитската „Армако“ е петролен гигант, собственост на държавата, който оперира и контролира по-голяма част от петролните рафинерии и кладенци в кралството. През август йеменската групировка „Ансар Аллах“ използва дронове, за да атакува едно от големите петролни полета на Саудитска Арабия.

Йемен, най-бедната държава на Арабския полуостров, е обхваната от въоръжен конфликт между правителството на президента Мансур Хади и въоържената опозиция на бунтовници – хути от 2015 година. Водената от Саудитска Арабия коалиция извършва въздушни удари срещу хутите по искане на Хади.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!