Природата все още изненадва хората с непознатите си страни, а най-разпалващите въображението от тях са свързани с неизвестни форми на живот. Вече сме разглеждали в някои публикации странни животински трупове със стряскащ вид, намирани навсякъде по света, но освен тези загадъчни останки, от много отдавна както учените, така и обикновени хора откриват останки и кости от същества, които не би трябвало да ги има. Някои от тези находки бяха разобличени като измама, но проблемът е, че остават предостатъчно такива, които специалистите подминават с мълчание, а самите кости имат прилика с уж измислени същества, които уж ги няма в реалността, или напомнят за живот, дошъл от друго място в космоса.

Ето и някои от тези находки, които ни пренасят в съвсем различна действителност. Не можем да кажем дали някои от тях нямат тривиално обяснение, и може бе някои ще получат, но има и такива, които заслужават пълното внимание и на най-сериозните изследователи. Преценете сами.

Продълговатите черепи в Антарктика

Тази невероятна находка е направена в района Ла Рейл в Антарктика, според съобщенията за нея. Три продълговати черепа предизвикаха вълна от коментари както в интернет, така и след заинтересуваните учени. Данните за възрастта им са различни – от няколкостотин до няколко хиляди години, в зависимост от източника, и това предизвика най-различни теории и спекулации.

По-умерените говорят за много по-ранно откриване на Антарктида от племена, които имат обичай да прилагат т. нар. черепно удължаване /чрез перманентно притискане в ранна възраст/. Най-смелите пък говорят направо за извънземни същества, посочвайки, че тези черепи, освен по-дълги от човешките, имат и по-голям обем, което не може да се дължи на черепно удължаване.

Проблемът с тази находка е, че май никой не знае къде реално се намират черепите, за които е достъпно едно видео от изкопаването им и множество снимки. Изследователи срещат трудности да локализират въпросния регион Ла Рейл в Антарктика. Този континент обаче крие в ледените си кори много изненади, което вече е доказано, така че удължените черепи просто са само една от тях.

Скелетът от Аркаим, Русия

Много подобен на тези от Антарктида череп е бил открит и в Аркаим, Русия – място, известно като „Руският Стоунхендж“. Черепът е част от цял скелет с човешки размери и също има видеоматериали от изкопаването му.

Уфолозите го харесаха много и някои го обявиха за доказателство за погребение на извънземен. Скептиците отново се усъмниха в автентичността на находката, защото учените, които го вадят, много се смеели. Окончателно обяснение за какво същество/човек става дума, няма.

Черепът от Зеланд

Той е намерен през 2007, когато група работници заменяли стара канализация на остров Зеланд, Дания. Тръбите за смяна били на 100 години се намирали под сградата, която е била собственост на касапин.

Черепът е изследван чак през 2010 година и учените определиха само… какво НЕ е той. Експертите от Ветеринарния колеж в Копенхаген заключиха: „Макар че прилича на бозайник, някои черти правят невъзможно включването му в класификацията на Карл Линей /класификация на организмите – бел. ред./“

Интересното е, че островът някога е бил седалище на Ордена на светлината на Пегас – организация на поети и писатели, които се били заклели да пазят група извънземни артефакти, сред които уж имало и череп, останал след заминаването на извънземните.

Някои смели изследователи предполагат, че става дума за хибрид между човек и извънземно същество.

Върколакът от Македония

Фермерът Трайче Драганов от Македония се видял в чудо, защото съселяните му говорели, че той може да стане върколак и да се превръща, след като изкопал един втрещяващо изглеждащ череп в полето край селото Ново село. Находката се намирала в сандък, пристегнат с вериги.

Трайче, който роден в България, споделя, че съселяните му смятат, че сега той е прокълнат и ще се прероди във върколак.

За черепа няма окончателно становище и не е ясно какво се е случило с него после. По снимките са направени редица предположения – вълк, заболял от болестта на Пагет, която причинява черепни деформации при бозайници, череп на бабун /което не изглежда много вероятно, според експерти, защото зъбите са различни/, и, разбира се, върколак.

 

 

 

череп на вълк
череп на бабун

Не бива да се подминава и фактът, че главата е сложена в окован сандък, но това може да бъде продиктувано и от суеверия.

черепът от сандъка

Извънземните черепи и куфарчето на нацистите

Черепи с демоничен вид, намерени близо до нацистко куфарче с карта, накараха заинтересуваните от темата доволно да потриват ръце. Находката е от 2014 година. Тогава в планината Болшой Тяч в Русия бяха намерени смразяващи на вид черепи. Те някак си не придобиха известност до момента, когато, две години по-късно наблизо беше намерено и нацистко куфарче с карта на район, нарече Адигея.

Какво толкова?

Нямаше да има нищо особено, ако куфарчето не бе с емблемата на „Аненербе“- държавно издържана нацистка служба, основана от Химлер през 1935 година. Тя е била предназначена да открие доказателства за някогашно господство на арийската раса над света, но се отклонила към окултизъм, изучаване на черна магия, паранормални изследвания, изучаване на НЛО и псевдонаука.

Странните черепи породиха хипотезата, че нацистите са осъществили контакт с извънземни или са призовали демони и това са останките от посетителите, след като починали.

Тривиалните обяснения включват черепи, престояли дълго в пясъка, като са променили формата си, и издълбаване на лицевите черти в кости, например тазови, от голямо животно. Разбира се, както във всички такива случаи, някои предупреждават за добре организирана фалшификация.

Всичко това „би могло да бъде“, но засега няма нищо категорично, а това налива масло в пещта на авторите на конспиративните теории.

 

 

Показаните по-горе далеч не са единствените странни кости, намирани тук и там. От гледна точка на скептицизма трябва да се подчертае, че изчезването на много от находките и недостигането им до подготвени специалисти хвърля сянка на съмнение в тяхната автентичност.

На това привържениците на теориите за непознати същества – тукашни и извънземни – биха отговорили, че част от находките липсват именно защото са стигнали до специалисти и резултатите не са харесали на властите. Последните се опитват да прикриват присъствието на извънземни или други странни същества, за да запазят съществуващия ред.

За съжаление и двата подхода имат своите аргументи, което значи, че ще трябва да чакаме да се намери нещо абсолютно неоспоримо, или да останем в безкрайно очакване, ако това не се случи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук