Изображение: brobible.com

Антарктида остана една от последните слабо изследвани зони на нашата планета и това по естествен начин й отрежда и ролята на последното място, където са възможни шокиращи открития. Континентът е било почти недостъпен за хората с технологиите им отпреди век, а дори и при съвременните възможности си остава опасно място, посещавано от малко хора и поднасящо много изненади на учените. По тази причина с Антарктида са свързани и огромна част от конспиративните теории, които циркулират в социалните медии.

Нацистко убежище, извънземна база и градове под леда са само някои от загадките, които се предполага, че леденият континент може би крие. При това голяма част от привържениците им не говорят за древни засипани от леда руини и артефакти, а за реално функциониращи комплекси и системи с напреднала технология.

Общото във всички тези случаи е: първо – че става въпрос за някаква скрита цивилизация на Земята; второ – че от известно време се посъбра база от необясними наблюдения, които подклаждат убеждението, че под хилядолетните ледове на най-южния материк става нещо наистина важно.

Какво се вижда

Услугата „Гугъл мапс“ се превърна от няколко години в основно оръжие на търсачите на скрити цивилизации и те имаха своите минути слава с публикуването на наблюдения на странни обекти на Антарктида. Някои от изображенията наистина изглеждат така, че ако учените искат да ни убедят, че са дело на природата, трябва да позапретнат ръкави и да започнат да дават приемливи обяснения час по-скоро.

Ето някои от откритията, които развълнуваха изследователите на алтернативни теории.

Антарктическата пирамида

Още през 2016 „Гугъл мапс“ създаде сензация, след като чрез приложението на Антарктида бе открита пирамидална структура, която веднага бе оприличена на египетските пирамиди.

Колаж: Ю тюб

Прилика има, но все пак не може да бъдем сигурни, че обектът е изкуствен по произход. Той неминуемо даде тласък на теориите за антрактгическа цивилизиция, като тези с най-развинтените фантазии дори запитаха дали древните египтяне не са пренесли цивилизицацията си на най-южния контитент.

Двукилометрова структура

През ноември 2019 година бе съобщено за мистериозна гигантска структура, наблюдавана на повърхността на Антарктида. Тя се състои от множество по-малки, разположени успоредно една на друга като ребра на радиатор. Общата дължина е 2 километра. По-късни снимки показаха изменения в единия й край. Така и не стана категорично ясно дали учените могат да я обяснят – просто никой не опита. Обектът се намира на около 300 километра от най-близката научна станция, което почти изключва възможността да е някаква научна инсталация.

Антарктида, структура
Огромната мегаструктура под леда, единият край на която се променя /Снимка: IG/

До структурата се наблюдава дълъг линеен участък, на който също е имало активност след първото наблюдение и условно бе наречен „авиописта“.

Антарктида, структура
Снимка: IG

Неизвестен обект в леда

Месец след откритието на мегаструктурата топенето на антарктическия лед оголи частично обект, за който не може да се каже нищо и затова бе приет от ентусиастите като част от намиращ се в леда кораба или друга машина.

Антарктида, обект

Обектът, приличен на непозната машина /снимка: Експрес/

Той е с дължина 90 метра, а анализатор-любител, който го е изследвал, доколкото може, съобщи, че обектът има топлинно излъчване.

Великанското лице

Още две месеца по-късно, в началото на 2020 година, бе открито образувание, приличащо на колосално човешко лице, което веднага наведe на аналогии с обектът, приличащ на човешко лице, в областта Сидония на Марс.

Има ли нещо лицето на повърхността на Антарктида с това на повърхността на Марс? /снимка: Google earth/

Това все пак не е доказателство, че лицето от Антарктида не е естествен феномен.

Дискове в ледовете

През февруари от ледовете на Антарктида се подаде нещо, което прилича на част от диск. Скептиците го обявиха за необичайно скално образувание. Може и да са прави. Но си изглежда твърде необичайно.

Снимка: YOUTUBE/

Откритията продължиха и през април, когато пак чрез наблюдение с „Гугъл мапс“ отново бе забелязана част от нещо, приличащо на диск, да се показва от леда на антарктическия остров Лавоазие.

Разбира се, аналогията с летящите чинии не закъсня и сега много хора са убедени, че това е извънземен апарат, заседнал в леда.

Леденият кораб

През август миналата година пък потребител в „Ю тюб“, изпрати координати на зона между Антарктида и Нова Зеландия, където твърди, че могат да се видят останки от огромен кораб, замръзнал между айсбергите.

Антарктида
Пореден тайнствен обект на Антарктида

На увеличение се вижда, че един обект прилича действително на формата на кораб – с кил, палуба и дори комини, а инструментът на „Гугъл“ за определяне на размер показва, че дължината му е около 120 метра.

Древна мистерия

Горните наблюдения не са единствените, които засичат странности на Антарктида напоследък, но все пак трябва да се разграничим от тенденцията да приемаме всяко сензационно твърдение за чиста монета, още повече, че автори на повечето „открития“ са ентусиасти в областта на конспиративните теори и алтерантивната история.

Натрупването на загадки, които не се коментират от сериозни учени, неминуемо ще продължи да подхранва убедеността, че на Антарктида става нещо, което остава скрито от широката общественост. Идеята за паралелно съществуваща цивилизация, която трябва просто да бъде преоткрита, е толкова примамлива, че при липса на убедителни обяснения на цитираните наблюдения ще продължи да укрепва.

Древни брегове

Убеждението, че на ледения континент съществува развита скрита цивилизация /била та на избягали нацисти, на извънземни или някаква древна раса от нашата планета/ не се е породило през последните години и не е плод единствено на странните наблюдения. За останали от древна цивилизация знания може би става дума и в една емблематгична мистерия, свързана с Антарктида – картата на османския адмирал Пири Реис.

Едва ли някои предполага, че карта на света може да предизвика толкова голям интерес. Османският адмирал и картограф Хаджи Мухидин Пири ибн Хаджи Мехмед (Пири Реис) обаче успява да създаде прецедент.

Предполага се, че за нейна основа са използвани документи, създадени поне през IV век преди Новата ера.

Забележителното е, че континентът Антарктида присъства в картата на Пири Реис, а за него не се е знаело преди 1820 година. Още по-впечатляващо е, че на документа присъстват очертанията на областта Земя Кралица Мод – зона с огромна площ (2,5 млн. кв. км.), само че от времето преди да бъде покрита с ледове!

Според учените ледовете на Антарктида са се образували преди милиони години и оттогава не са губили плътност. На картата присъстват и планински антарктически хребети, открити от учените чак през 1952 г. Достоверността на картата, направена от кожа на газела, създава много конспирации за начина, по който е създадена.

Картографи от САЩ смятат, че картата изглежда така, както би се виждала от космоса.

И така лека полека стигаме до логичния въпрос – дали източниците на Пири Реис не са ползвали помощ от високоразвита цивилизация? И дали тази цивилизация все още съществува, например дълбоко под ледовете на Антарктида?

Тайната остава неразкрита и до днес, както и всички загадки, породени от наблюденията на странни явления и обекти на ледения континент. Само че технологиите продължават да се развиват и привържениците на конспиративните теории са убедени, че моментът на истината наближава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук