Проф. Христо Пимпирев
Проф. Христо Пимпирев/ Снимка: БТА

Втората група от 32-рата Национална антарктическа експедиция заминава днес, 29 декември, в 16:30 ч. от терминал 2 на Летище София, с полет AZ 621 на ITA Airways, по маршрута София – Рим – Буенос Айрес – Рио Гайегос – Пунта Аренас. Това съобщи проф. Христо Пимпирев – ръководител на експедицията и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Във втората група от експедицията ни са: геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова – музикант, по акустичен проект, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест – Кирил Досков и доц. д-р Дойчин Боянов.

От чилийското пристанище Пунта Аренас, разположено на брега на Магелановия проток, групата ще отплава към българската антарктическа станция „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън на 1 януари, с кораба на бразилската антарктическа програма „Алмиранте Максимиано“.

Алпинистите ще подпомогнат, като полеви асистенти, реализирането на амбициозен научен проект за изследване на геоложкия състав и историята на изключително трудно достъпния, съседен на българската станция, остров Смит, който е най-високият в Южно-Шетландския архипелаг.

Първата група на 32-рата Национална антарктическа експедиция замина вчера за Ушуая, Аржентина. Тя тръгна с полет от Летище София по маршрута София – Рим – Буенос Айрес – Ушуая, припомня БТА

Камен Недков, който ще бъде командир на 32-рата българска антарктическа експедиция през тази година, обясни, вчера, че там експедицията трябва да бъде посрещната от научноизследователския ни кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

„За два-три дни при добри условия в морето трябва да стигнем до нашата база. Ще започне мащабна дейност за отваряне на базата. Имаме и голямата задача да изградим новия лабораторен блок, който в момента е на части, натоварен е на самия кораб, отбеляза Недков пред БТА.

Проф. Христо Пимпирев каза вчера, че ще пътува в края на януари от София.

„Това е първата група, която заминава и ще открие полярната ни база “Св. Климент Охридски“ за новия полярен сезон“, отбеляза той.

По думите му за първи път се случва базата да бъде открита толкова късно. Винаги по време на коледните празници сме били на българската база.

„Тази година българските антарктици изпуснаха едно хубаво прекарване на Коледа, но важното е, че корабът е вече почти преди Ушуая“, каза вчера проф. Пимпирев.

*БТА има и Национален пресклуб на борда на кораба, както и предвижда да открие такъв пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук