Корабът
снимка: БТА

Военният научноизследвателски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421) ще отплава днес от Варна за българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън на Антарктида.

Тържествената церемония по изпращането му ще започне в 13:30 часа на Морска гара, информираха от Висшето военноморско училище (ВВМУ).

Корабът “Св. св. Кирил и Методий” е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Българският антарктически институт.

Сред 34-членния екипаж има и двама цивилни – капитан и офицер далечно плаване от запаса, които ще помагат при по-сложни навигационни условия. Съставът е по-голям от предишния път заради тежкия товар и неговата логистика.

За капитан II ранг Николай Данаилов това ще е втора експедиция до националната ни база на Антарктида, която той води. Разстоянието от близо 35 000 км се очаква да бъде преминато за 45-50 дни и екипажът да пристигне на ледения континент около Коледа. Връщането е планирано за 10-11 февруари и ако всичко е наред, ще бъдат посрещнати около 1 април догодина.

Основната задача на кораба за това плаване ще бъде да пренесе конструкцията на новата модерна лаборатория за българските антарктици, каза за БТА началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Освен това благодарение на НИК 421 те ще имат възможност да правят проучвания не само на остров Ливингстън, но и на остров Смит, който също е част от архипелага на Южните Шетландски острови. Той е много стръмен и слабо изучаван.

Тази година корабът „Св. св. Кирил и Методий“ ще има влизане в нови пристанища – едно бразилско и две аржентински. Всички съседни на Ливингстън острови ще бъдат посетени от експедицията, каза още Медникаров.

В определени етапи от пътуването, като практиканти на борда ще се качат 24 курсанти с няколко ръководители. Очаква се при това плаване корабът да спре за пръв път в най-южния град на планетата – Ушуая, на Огнена земя. По обратния път на кораба към България е предвидено и посещение в град Комодоро Ривадавия, Аржентина.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук