Чикаго

На свое заседание Градският съвет на Чикаго прие единодушно резолюция по случай 120 години от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ, предаде БГНЕС.

Документът отбелязва участието на България в Световното Колумбово изложение през 1893г., което вестник „Чикаго трибюн“ отразява като „първото дипломатическо признание на България като независима държава“. Авторът Алеко Константинов и неговият пътепис „До Чикаго и назад“ е признат за вдъхновител на генерации български емигранти, дошли в Чикаго. Резолюцията почита делото на българските политици, администратори, офицери, духовници, интелектуалци и обикновени граждани, които през пролетта на 1943г. устояват на нацисткия натиск да депортират българските евреи в концентрационни лагери и по този начин спасяват около 50 000 български евреи от най-лошите терори на нацисткия режим.

Спасението на българските евреи е мощен, положителен пример, който вдъхновява и днес държавите по света да се борят със съвременните прояви на антисемитизъм.

Градският съвет в Чикаго изказва признание към България, която от началото на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като предоставя военна, техническа и хуманитарна помощ. Българското правителство продължава да подкрепя Украйна за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО и е готово да участва в следвоенното възстановяване на страната.

Резолюцията беше внесена от алдерман Гилбърт Вийегас, лидер на латино общността и подкрепена от алдерман Дебра Силвърщайн, представител на еврейската общност в Градския съвет на Чикаго. Инициативата за резолюцията е на генералния консул в Чикаго, Светослав Станков.

“За мен беше огромна чест да бъда почетен гост на заседанието и да приема от името на България най-искрените поздравления от кмета на Чикаго Брандън Джонсън и целия Градски съвет по случай приемането на този исторически за нас българите акт”, каза Станков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук