По традиция на 17-и март Ирландия отбелязва Денят на Свети Патрик. Той е келтско-британски християнски мисионер, който е и смятан за покровител на страната. До днес са оцелели две автентични негови писма, от където са взетиUntitled-788x576 единствените приети и потвърдени детайли за неговия живот. Когато е на 14 години, е заловен и отведен в Ирландия като роб, където живее шест години преди да избяга и да се завърне при семейството си в Британия. След като става проповедник, се завръща в Ирландия като ръкоположен епископ в северната и западната част на острова. До началото на 8 век той става светец покровител на Ирландия.

Според поверието Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало във водещ момент от празненствата. Обличането на дрехи в зелен цвят е в чест на въстанието от 1798 година,когато  за да изявят политическите си нагласи, ирландските войници носели зелени униформи, надявайки се да привлекат общественото внимание.

 655-402-irlandci-otbeliazaha-denia-na-sveti-patrik-s-ogromen-parad 4852.jpg.pagespeed.ce.y9MDbl5YSU

Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник на САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено. Градската управа на Чикаго по традиция боядисва в ярко зелено водите на едноменната река от 1961 година насам. Тази година също не прави изключение.

655-402-chikago 7643434309123

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!