Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Димитър Пешев Снимка: БТА
Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Димитър Пешев Снимка: БТА

Осемдесет и първата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война беше отбелязана в Кюстендил. Пред паметника на Димитър Пешев в центъра на града се поклониха областният управител Александър Пандурски, кметът Огнян Атанасов и заместниците им, представителите на Общинския съвет, Архиерейското наместничество, организацията „Шалом“ в Кюстендил, музея в града, граждани.

Деца от театралната школа при Обединения детски комплекс в Кюстендил изпълниха рецитал, с който припомниха събитията преди 81 години.

Шествие, водено от духова музика, се отправи през централния площад „Велбъжд“ към паметната плоча на Иван Момчилов, поставена на някогашната му къща.

В къщата музей „Димитър Пешев“ в града беше открита изложбата „Памет и плакати“ на Държавния културен институт при Министерството на външните работи.

„Кюстендил е много важна точка в европейската и световна история при спасяването на евреите“, каза Явор Койнаков – главен експерт при държавния културен институт на МВнР, който откри тематичната изложба.

Плакатите в нея представят различни теми, свързани с еврейската идентичност, историята на спасяването, спасителните за евреите коридори в цяла Европа. Изложбата, посветена тематично на проблема с антисемитизма в нашето общество и борбата срещу него чрез изкуството, припомня проявата на силна гражданска солидарност, стигнала до правителствените кръгове, благодарение на която близо 50 000 български евреи са били спасени от депортиране в концентрационни лагери.

„Има едно важно послание в този проект – то се отнася до това как са запазва паметта, как преминава през различните поколения във времето и как реагират съвременните творци“, каза Койнаков.

В експозицията са представени работите на 12 автори на българското плакатно изкуство, които са работили по темата за насилието и нетолерантността. „Ситуирана в тази къща, тази изложба звучи по различен начин, защото това е ключово място за запазването на паметта на тези събития. Много важно е да видим този разказ за човешките ценности сега, когато светът отново е изправен пред прояви на насилие и нетолерантност и опустошителни войни“, каза още Койнаков. Той добави, че външната политика започва отвътре, затова е важно онова, което пазим като памет в обществото, за комуникацията на страната ни в международен план.

Организатори на събитията, свързани с отбелязването на годишнината са общината в Кюстендил Кюстендил, Регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ и къщата „Димитър Пешев“ в града. През тази година се навършват 130 години от рождението наПешев, затова 2024 година е обявена в Кюстендил като година на Димитър Пешев, припомниха от музея.

В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем“ за „праведници на света“. Петимата кюстендилци са наградени с най-висшето държавно отличие в Република България – орден „Стара планина“ – първа степен. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук