Паметна плоча за спасяването на бургаските евреи
Снимка: Уикипедия

Между 9 и 10 март 1943 година – преди 80 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи. Това е едно от най-значимите събития в съвременната българска история.

Сред основните действащи лица са Светия Синод на Българската православна църква, депутати, подписали писмото на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев до министър-председателя Богдан Филов, както и на синдикални лидери и обикновени граждани.

В България денят е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. като „Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството“.

СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Още преди влизането на царство България в Тристранния пакт, българският парламент приема Закона за защита на нацията. Чрез него се ограничават гражданските права на евреите. След включването на България във Втората световна война на страната на Хитлеристката коалиция (на 1 март 1941 г.) продължава приемането на антиеврейско законодателство, включително закон за еднократен данък върху имуществото на лица от еврейски произход.

През март 1943 г. българските власти извършват депортация на евреите от териториите с българско управление по време на войната. 11 343 души от еврейски произход, които не получават българско поданство са депортирани в Треблинка. Там всички, освен 12 човека, са убити.

Изтичане на информация относно плановете за депортацията на евреите от предвоенните територии на България води до силна реакция на българската общественост.

През 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. Седмица по-късно заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42-ма депутати.

Сред най-изявените активисти за спасяване на евреите в България са депутатът Димитър Пешев, софийският митрополит Стефан I Български, пловдивският митрополит Кирил, както и лидерите на някои професионални съюзи, сред които на адвокатите и на писателите.

Редица от тях са обявени в Израел за праведници от народите на света – израелско държавно почетно звание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук