Дружеството „Ню геймс“, основният организатор на моментни лотарийни игри у нас, част от компанията  „Национална лотария“ на Васил Божков, е поискало да бъде обявено в несъстоятелност. Това става ясно от документи, качени в Търговския регистър, съобщава в. „Сега“.

Молбата е подадена до Софийския градски съд на 27 февруари в Търговския регистър. В нея изпълнителният директор на „Ню геймс“ Димитър Ганев посочва, че всички сметки на дружеството, са запорирани от НАП, заради което не може да се разплаща с контрагентите си, да изплаща печалби, както и заплати на служителите си.

От писмото до съда се разбира, че Комисията по хазарта е установила публични задължения на компанията в размер на 273 млн. лв.

„Ню геймс“ е обжалвала този акт. Заради запорираните сметки „Национална лотария“ е прекратила и игрите, които организира онлайн.

До това положение се стигна след като от 21 февруари с промяна в законодателството депутатите забраниха лотарийния бизнес на двете частни лотарии „Национална лотария“ и „Лотария България“ на Васил Божков и повериха тази дейност на държавния тотализатор.

Божков в момента е в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. Той е обвинен в 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности.

Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Междувременно 950 малки търговци от различни населени места в страната изпратиха петиция до премиера Бойко Борисов с искане държавата да им помогне да си получат парите от ликвидираните частни лотарии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!