След като парламентът изненадващо промени Закона за хазарта, с което „забрани“ лотарията на Божков се оказа, че потърпевши от промените са десетки хиляди малки и средни търговци, закупили вече (абсолютно законно) лотарийни билети за много пари.

Днес се оказа, че точно тези билети няма от кого да бъдат заплатени, защото Божковата лотария е забранена със закон, а държавата не казва в този закон кой ще плати на хората щетите.

Днес на брифинг в БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговци на тютюневи изделия Иван Делчев каза, че над 20 000 дребни търговци от цялата страна са купили предварително билети от „Националната лотария”, които след промените в закона, трябва да се бракуват.

По думите на Делчев, средно търговците са „затворили” между 2 и 6 000 лева в билети или общо около 50 милиона лева. Те са купени на консигнация, но от организацията не уточниха процента от отстъпка, която са имали при търговията на дребно.

Търговците сега искат от държавата да ги обезщети по някакъв начин, тъй като за много от търговците тези пари могат да се окажат „препъни камък” и да се стигне дори до фалити.

„За 11 дни от приемането на Закона за хазарта постави над 20 000 търговци в неравноправно положение в отношенията с търговеца, доставил лотарийните билети. Около 1 200 търговци продават само лотарийни билети, което с тази екстремна регулация, ги поставя в изключително неблагоприятно положение. Всичко това може да доведе до затваряне на търговски обекти и съкращаване на работници, предупреди Делчев.

По думите му във всички други случаи, при които е имало някакви промени, било то в акцизите или нещо друго,  държавата е давала буферен период за всеки един участник да реализира закупените неща или да направи механизъм да върне закупените стоки.

В настоящия момент такава регулация няма и положение е неравностойно на много голямо количество търговци. Нямаме друг ход освен да ангажираме премиера“, заяви Делчев и посочи, че авансово са платили доста голяма сума пари в хазната.

От асоциацията нямат предложение как да се излезе от ситуацията и затова днес изпращат отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане той да намери решение на казуса.

Те са започнали и онлайн петиция, в която са се подписали 927 търговци от цялата страна. По думите на асоциацията, всички те са били изрядни и в контекста на търговските взаимоотношения между организатор на лотарийни игри и обект, продаващ лотарийни билети и загубите, които ще претърпят не би трябвало да са за тяхна сметка.

Представителите на бранша казаха, че са се опитали да се свържат с „Националната лотария”, но досега без резултат. Освен това, те няма как да си получат обратно парите от фирмата, собственост на Васил Божков, тъй като сметките й са запорирани, заради разследването срещу бизнесмена. Тоест, търговците са в „задънена улица”.

Шанс да си получат парите обратно има, ако заведат съдебни дела. На този етап обаче те не искат да си търсят правата по съдебен ред, а се надяват, че премиерът Борисов ще ги чуе и ще им помогне.

На въпрос дали планират протести, представителите на бизнеса отговориха уклончиво, че си запазват всички права да изразят недоволството си, но засега не мислят да предприемат ефективни стачни действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук