Италия протест коронавирус

Хиляди протестиращи излязоха по площадите в Милано, Неапол, Палермо, Торино, Рим. Гневът на ресторантьори, търговци и собственици на фитнес зали, наказани от новите правителствени мерки се разраства. Стигна се до напрежение между протестиращите и полицията.

Италия протест коронавирус

Недоволството става все по-масово след последното затягане, свързано с мерките на правителството, което постановява, наред с други неща, затварянето на заведения след 18.00 ч и спирането на спортни зали и спортни дейности.

Таксиметровите шофьори в Торино окупираха площад „Кастело“, в Кремона ресторантьорите биеха тенджери пред префектурата и след това ги оставяха на земята като в гробище със съдове, в Катания хвърляха хартиени бомби пред префектурата, в Тревизо хиляди дефилираха по улиците, във Виареджо младежи блокираха движението и пускаха димки и бомбички, съобщава националната агенция АНСА.

В цяла Италия се проведоха протести срещу правителствените мерки, които налагат ново затваряне, за да се ограничи заразата от COVID-19. Други са обявени за следващите няколко часа. На централния площад в Генуа се събраха ресторантьори, работници от шоубизнеса и представители на движението „Без маски“.

До напрежение се стигна по площадите от Неапол до Милано,Торино и Триест. По полицията бяха изстреляни димни бомби и коктейли „Молотов“. Протестиращ е арестуван в Неапол, има ранен човек в Торино, където витрините на някои магазини по централната улица „Рома“ бяха изпочупени.

„Този нов указ е по-лош от блокирането, така че ще има паралелен пазар на незаконни дейности, хората ще могат да купуват храни и алкохол и да ги консумират дори незаконно на улицата. Искаме синхронизиране на правителствените мерки и регионалната наредба – едното казва да затвориш в 18.00, а другото в 23.00 „, обяснява Алфредо Зини, ресторантьор и организатор на протеста в Милано.

Италия протест коронавирус

Неапол също излезе на площада. „Здравни доходи за всички, богатите да плащат за кризата“. Това е един от банерите, изложени на „Пиаца Плебисито“ в Неапол, където стотици хора се събраха в знак на протест срещу новите мерки на правителството в регион Кампания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!