заведение коронавирус

На национална среща днес собствениците на заведения у нас ще решават дали да излязат на протести срещу затварянето на нощните клубове и дискотеки. Браншът настоява  за оставките на кметовете, подписали такива заповеди в опит да спрат разпространението на коронавируса. 

Според собствениците на барове и дискотеки техните обекти не са по-опасни от останалите сектори на икономиката като се позовават на данните на РЗИ за разпространението на вируса. Според тях нощните заведения са на десето място. Това означава, че всички други, които са преди нас – цехове, заводи, транспори и т.н. трябва да бъдат затворени преди нас, заявяват от бранша.

Към собствениците на барови  идискотеки се пирсъденияват и ресторантьорите, които очакват да са следващите, които ще бъдат принудени ако не да спрат дейност то сериозно да я ограничат.

От вчера те искат и оставките на кметовете.  Йорданка Фандъкова е сред градоначалниците, за чиято оставка ресторантьорите са категорични:

“ Ние сваляме нашето доверие, категорично и на сто процента. Оттам нататък с всякакви средства ще се борим тази неправда и тази дискриминация в един момент да бъде преустановена“, заяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Вчера собствениците на заведения, които са затворени  като мярка срещу разпространението на COVID-19, заявиха, че ще искат компенсации от държавата за претърпените загуби.  По техни данни около 120 000 души са заети в бранша и ако не бъде постигнат компромис с властта, то тези хора ще бъдат заплашени да останат без работа и доходи в период на криза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!