Доналд Тръмп и Ейми Кони Барет
На снимката: Доналд Тръмп и Ейми Кони Барет

Републиканците в Сената утвърдиха съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд. Барет бе кандидатурата  на президента  Доналд Тръмп и  беше избрана с 52 гласа „за“ и 48 „против“. Това е голяма победа за президента и неговата партия само дни преди изборите на 3 ноември, която обещава да тласне Върховния съд в по-консервативна посока за поколения напред, съобщава Си Ен Ен.

Залогът в битката за Върховния съд е огромен и идва в решаващ момент в американската политика в навечерието на избори, на които е заложен контрола на Конгреса и Белия дом.

Назначаването от Тръмп на нов съдия на Върховния съд е третото за неговия мандат, като предоставя на републиканците историческа възможност да изпълнят ключовия консервативен приоритет и обещанието на кампанията за трансформация на федералните съдилища чрез постановяването на доживотни присъди. Очаква се Тръмп да приеме клетвата на Барет в Белия дом.

Тръмп си осигури мнозинство във Върховния съд

48-годишната Барет вероятно ще служи в съда в продължение на десетилетия и ще даде на консерваторите мнозинство от 6-3 във Върховния съд, промяна в състава му, която ще има драматични последици за различни въпроси, които могат да възникнат, включително бъдещето на Закона за достъпни грижи и всички потенциални спорове по отношение на изборите през 2020 г.

Демократите предупредиха, че потвърждението на Барет застрашава защитата на здравеопазването и Закона за достъпни грижи. Те твърдят, че процесът на потвърждение е ускорен и обвиняват републиканците в лицемерие , след като блокираха разглеждането на кандидата на бившия президент, Барак Обама, Мерик Гарланд през 2016 г.

По време на изслушванията за потвърждение демократите потърсиха отговори от Барет по редица противоречиви въпроси, които Върховният съд може да разгледа. И все пак, Барет неколкократно отказваше да уточни как може да се произнесе по различни въпроси.

Коя е Ейми Кони Барет?

Ейми Кони Барет – изборът на американския президент Доналд Тръмп за Върховния съд, е непреклонен консерватор, който може за десетилетия да тласне съда надясно и да изложи на риск правото на аборт. Така агенция ДПА описа бъдещият върховен съдия.

Барет е популярна сред религиозното консервативно крило на коалицията на Тръмп. 48-годишната майка на седем деца от щата Луизиана е работила по-малко от три години в 7-ми окръжен апелативен съд, който отговаря за щатите Индиана, Илинойс и Уисконсин.

Барет е прекарала по-голямата част от професионалния си живот като преподавателка в католическия Университет „Нотр дам“. Тя е ревностна католичка и принадлежи към харизматичното движение за обновление.

През 2017 г. беше назначена от Тръмп за съдия и предизвика разгорещени спорове в Сената, тъй като много демократи бяха притеснени от нейните политически и религиозни възгледи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук