бюджет

Социалните партньори ще обсъдят проектобюджета за догодина. По време на онлайн заседание Тристранният съвет ще разгледа и проект на Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г. както и мотивите към него, внесени от министъра на финансите.

Втората точка в дневния ред на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е разглеждане на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за догодина, внесен от управителя на Националния осигурителен институт. Тристранката ще разгледа и проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда увеличаване на минималната пенсия от 250 на 300 лева от януари, 5% актуализация на всички пенсии от юли по т.нар „швейцарско правило“ както и 50 лева добавка за всички пенсионери от януари до март.

В Бюджет 2021 са заложени сериозни социални плащания.  Парите, които се предвиждат за социалната сфера са 1,350 милиарда лева. В образованието ще има допълнителни 648 милиона лева, а в здравеопазването 581 милиона лева.

Предвиден е и 30% ръст на заплатите на работещите на първа линия в борбата с коронавируса. По-високи трудови възнаграждения ще има и за всички в бюджетната сфера, като заложеното увеличение е 10 на сто. На учителите е обещан ръст на заплатите от 17% .

Въпреки искането на работодателите за замразяване на минималната работна заплата в Бюджет 2021 е предвидено тя да стане от 650 лева.

Предвидени са и универсални детски добавки без подоходен тест, минимално дневно обезщетение за безработица от 12 лв, максимална пенсия от 1440 лв. и запазване на максимален осигурителен доход в размер на 3000 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук