мол коронавирус

68 500 ще достигнат случаите с коронавирус у нас през ноември. Това е оптимистичната прогноза на математика на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. При това положение контактните лица, които трябва да се поставят под карантина, са 150 хиляди, съобщи Витанов пред Нова телевизия.

По неговите изчисления, при обявени 40 132 случая, реалният брой е 320 хил.

„В момента, 40 хиляди от тях знаят, 280 хил. не знаят и нямат симптоми, каза още Витанов. Той съобщи, че базовото репродуктивно число е 1.56, тоест при 100 излекувани, 156 се заразяват.“

Той уточни, че останалите числа ще бъдат съобщени от щаба, ако той прецени. И допълни: „Радвам се, че няма да ги казвам аз“. Николай Витанов каза, че всичките си прогнози за ноември е предал вчера на щаба.

„Дори да бъдат наложени и по-строги мерки, ще са нужни няколко седмици преди това да има ефект. И всичко това при положение, че никой не излиза от дома си. А това е невъзможно. Трябва да внимаваме с контактите между хората в затворените пространства“, напомни още веднъж математикът.

Проф. Витанов изрази мнение, че присъственият старт на учебната година не е бил грешка. Според него е важно учениците да използват предпазни средства, а учителите да се пазят.

Витанов посочи, че смъртността намалява, като причината е отслабването на вируса и по-големият опит на лекарите да се справят с него. В отговор на въпрос, той каза, че присъственият старт на учебната година година не е грешка, защото децата боледуват малко, но проблемът е с учителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!