Десислав Чуколов
на снимката: Десислав Чуколов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дължи отговори пред българското общество за редица сделки с апетитни имоти, продадени на ниски цени. Обвиненията бяха отправени от депутата Десислав Чуколов от „Атака“, които поискаха изслушването на военния министър. Това искане беше подкрепено от всички парламентарно представени партии.

Сред сделките, за които депутатите поискаха отговори от Каракачанов, са: продажбата на 115 декара в пловдивската община Куклен за сумата от 830 хиляди лева; 16,3 декара отново в община Куклен – за 161 хиляди лева; 96,2 декара в Несебър – за малко над 5 милиона лева.

„Тези имоти, които продавате, са 7 пъти, 5 пъти и 4 пъти по-ниски от пазарната им оценка“, каза Чуколов.

Друга сделка, за която той попита, е за бившата военна болница в Русе, продадена за 4 пъти по-ниска цена от пазарната.

Каракачанов, който по-рано заяви, че тези обвинения били поръчкови, и много скоро щяло да стане ясно на обществото кой ги е поръчал, даде подробен отговор за сключените от него сделки. Според него посочените имоти не са продадени без пари.

През последните няколко месеца партията на Каракачанов е разтърсвана от серия от скандали за корупция. Неговият близък помощник и евродепутат Ангел Джамбазки беше хванат да шофира в нетрезво състояние в края на миналата година. В началото на тази беше задържан и остава в затвора издигнатият от Каракачанов министър на околната среда и водите Нено Димов за безпрецедентната криза с водата на град Перник. Близо 100-хилядния град живее в изключително тежки условия на воден режим над три месеца. Хората са принудени да имат вода само за няколко часа на ден, и тя е много лошо качество заради решението на Димов да дава водата на язовир „Студена“ за промишлени и други непитейни нужди.

Миналата седмица арестите на хора на Каракачанов продължиха с акцията на прокуратурата в Пловдив, където беше задържана Цветелина Кънева – директорката на Басейновата дирекция в града. Заедно с нея беше задържан и лидерът на ВМРО в пловдивската община „Марица“ и общински съветник в града – Стефан Послийски.

Тези действия на правоохранителните органи срещу нарушителите и корумпираните чиновници принудиха военния министър да направи серия от изказвания, в които поиска да бъде уведомяван за готвените акции, защото бил и силов вицепремиер. Той обеща да помогне на следствените органи с танкове, на което му бе отговорено от главния прокурор Иван Гешев, че с такива неговото подчинено министерство едва ли разполага. В едно от телевизионните си участия миналата седмица Каракачанов дори зададе риторичния въпрос: дали е министър, или текезесар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!