От днес официално влиза в сила забраната за частните лотарии. Промените в закона бяха гласувани в парламента в началото на февруари, но днес бяха обнаровани в Държавен вестник.

Промените в Закона за хазарта оставят на пазара единствено игрите на Спортния тотализатор, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, на практика елиминират билетчетата на частните фирми.

Те трябва да бъдат изтеглени от пазара, а неизплатените до момента печалби няма да се гарантират от държавата.

Ощетените клиенти от своя страна ще могат да потърсят правата си в съда.

Вносител на измененията е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. След вота, той посъветва хората, които имат да получават награди от частни лотарии, „да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят, или да заведат дела, за да ги получат“.

Най-потърпевша ще е „Националната лотария”, собственост на Васил Божков. Самият той е в Обединените арабски емирства, но не е ясно дали е в ареста, или е освободен. През последните дни бе разпространена (неофициално) информация, че Божков е пуснат от ареста.

Вчера искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадиция на Васил Божков е било изпратено от Министерството на правосъдието до посолството ни в Обединените арабски емирства заедно с документи от над 200 страници, преведени на арабски език.

Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на правосъдието на ОАЕ и документите по екстрадицията ще бъдат предадени по дипломатически път.

Последващите действия по молбата за екстрадиция са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ, допълват от пресслужбата на правосъдното ни министерство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!