коронавирус

Коронавирусът, който тръгна от Китай, всъщност засяга „много малък кръг от хора” извън китайската провинция Хубей. Това заяви експертът на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън.

Жертвите на вируса вече надхвърлят 1 800. Райън обаче твърди, че тя все още е само локално явление.

На света са регистрирани общо 71 300 души, но почти всички – 70 635 от тях, са в китайската провинция Хубей.

„Мерките, които се взимат, трябва да са пропорционални на ситуацията. За нито едно нещо на света не може да се каже, че носи нулев риск. Мерки за ограничаване на рисковете трябва да се вземат, но по начин, който позволява обществото да функционира.“, казва Райън.

От СЗО напомнят, че макар и подобен, Covid-19 не е толкова смъртоносен, колкото Тежкият остър респираторен синдром (SARS) или Близкоизточният респираторен синдром (MERS).

В повече от 80 процента от случаите Covid-19 протича леко.

Китайските власти също признаха, че новите случаи на вируса, отчетени извън Хубей,  устойчиво намаляват.

Въпреки това от Световната здравна организация предупреждават, че не трябва да се правят прибързани изводи за край на кризата, защото все още всички сценарии са възможни.

С признанието на СЗО става ясно, че около коронавируса беше създадена огромна истерия, макар че смъртните случаи са значително по-малко (досега), при обикновния грип. Остава да си отговорим на въпроса защо тогава беше предизвикана такава истерия? Наистина ли коронавирусът е толкова опасен, колкото го представят или по-скоро това е опит да се отклони вниманието от нещо друго?

УДАР ПО ТЕХНОЛОГИИТЕ

Технологичният гигант Епъл (Apple) алармира, че се задава „недостиг в доставките на айфони“, заради затварянето на редица фабрики в Китай като част от карантината срещу Covid-19, пише вестник Гардиън.

Калифорнийската компания предупреди своите акционери и инвеститорите, че няма да може да реализира очаквания приход от 63 до 67 милиарда долара през това тримесечие.

Причината са „временни ограничения в доставките“ на части за айфоните, както и резкия спад на купувачи в Китай, където десетки милиони не могат да отидат до магазините.

Епъл пусна само предупреждение, без да направи ревизия на очакваните приходи спрямо новата ситуация.

Според компанията, „животът се връща към нормалния си ритъм в Китай, но това става по-бавно, отколкото очаквахме“.

Именно затова Епъл обяви необичайно широк диапазон от очаквани приходи от 63 до 67 милиарда, отчитайки че не се знае колко ще е голяма кризата в Китай.

„Ако не беше се появил коронавируса, нямаше да имаме 4 милиарда разлика в минималните и максималните очаквания.“, каза изпълнителният директор Тим Кук още в края на януари.

Въпреки негативната новина, в първите часове след обявяването, акциите на Епъл те държаха стабилно около 325 долара за акция.

Кук каза още, че „здравето и на всеки човек, ангажиран с производството на нашия продукт, е най-важният приоритет.“

По-рано този месец пазарен експерт от борсовите агенти TF прогнозира, че Епъл ще бъдат принудени да намалят с 10 процента количествата на произведени айфони, заради кризата с вируса Covid-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!