Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат 6 парти. ГЕРБ остава първа политическа сила, но се регистрира сериозен спад в подкрепата. Това показват резултатите на социологическо проучване на „Тренд”, финансирано от „24 часа”. Според данните, ГЕРБ биха получили подкрепата на 20,3%. За сравнение, на парламентарните избори през 2017г., ГЕРБ спечелиха гласовете на 33,5 на сто от хората.

„Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния „бонус“ на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия”, коментират от „Тренд”.

Изследването на „Тренд” отрежда втора позиция на БСП с 18,1% подкрепа. Трета политическа формация ще е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”. Политическият проект би спечелил 7,1% от гласовете.

На четвърто място остава ДПС с 6,7 на сто подкрепа. „Демократична България” е на ръба да прескочи 4-процентната бариера (4% подкрепа).

ВМРО, която в момента е част от коалиционното управление, не би влязла в Народното събрание, защото би получила подкрепата на 2,6% от хората.

„Воля” също не се класира, с резултат от 1,3 на сто.

Показателно е, че 33,7% от анкетираните са посочили, че не подкрепят нито една партия.

През февруари спада и оценката на работата на парламента (20%), докато правителството се държи на сходни нива (28%) в сравнение с последните месеци.

„При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командирът на Военновъздушните сили”, коментират „Тренд”.

Отчита се подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучването ни през месец ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината, пишат още от социологическата агенция.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%.

В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!