Андрю Сабиски
на снимката: Андрю Сабиски

Скандалният съветник на премиера на Великобритания – Андрю Сабиски, който се прочу с откровено фашистките си изказвания, подаде оставка.

Сабиски шокира обществеността, твърдейки, че интелектът на човек зависи от расата му.

Назначението му като платен консултант на правителството предизвика критики и недоволство дори сред някои от съпартийците на премиера Джонсън.

„Даунинг стрийт” 10 застана зад назначението, но се смята че точно натиск от самата Консервативна партия е довела до оставката.

Медиите публикуваха тези на Сабиски, които могат да бъдат открити в интернет, че чернокожите са по-ниско интелигентни.

Друга негова теза, публикувана в блог, казва че на хората от ниските социални прослойки, които получават помощи, трябва да се дават контрацептиви с дългосрочно действие, за да не създават деца.

„По всичко личеше, че правителството възнамерява да запази Сабиски като съветник на премиера, след като говорителят на „Даунинг стрийт” 10 не отговори на повече от 30 журналистически запитвания за официален коментар”, пише „Гардиън”.

Оставката не успокои духовете напълно. Един от лидерите на лейбъристите Иън Лейвъри каза, че Борис Джонсън трябва да отговори на въпроса защо такъв човек изобщо е бил назначен.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!