Мария Габриел и Николай Денков
Сглобката удържа мъчителни 9 месеца, след което се разпадна

Двама души от български произход са сред заложниците на палестинската групировка „Хамас“. Това потвърдиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, които тази вечер се завърнаха от еднодневно си посещение в Израел.

Пред очакващите ги журналисти на правителствения терминал на летище София те съобщиха, че информацията е станала известна след проведени днес срещи с роднини и близки на заложници, но повече подробности не могат да бъдат оповестени, тъй като е възможно това да застраши живота и здравето на заложниците.

„Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните участнички в преговорите да правим всичко необходимо, така че да се стигне до освобождаване на заложниците“, подчерта вицепремиерът Габриел.

Според нея координацията между страните трябва да продължи, за да не се стигне до регионална ескалация, а международната общност трябва да продължава да търси решение, включително и на хуманитарната криза в Газа.

Габриел припомни, че България е сред първите страни, успели да евакуират своите краткосрочно пребиваващи сънародници в региона.

„Една от основните цели беше да изразим нашата пълна подкрепа към Държавата Израел, затова, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети. От друга страна не трябва да се позволява да се смесват терористите от „Хамас“ с палестинското население, в което цивилните граждани също имат своите права“, подчерта премиерът Николай Денков.

Разговори днес са проведени както с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, така и с президента Исаак Херцог. На тях България е уверила, че би оказала хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти. Българската делегация днес летя с военно-транспортния самолет „Спартан“.

Темата със заложниците коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство“, каза тя.

Като уточни, че не е чула изявлението на Габриел, Йотова обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изясни какво е състоянието им като български граждани и по най-бързия начин, ако има някаква връзка с тях и те имат желание, да получат български документи.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук