Служители на украинската полиция и Националната гвардия блокираха всички входове и изходи от Киевско-Печерската лавра, след като киевските власти обявиха, че на територията на манастира са регистрирани почти 100 случая на коронавирусна инфекция, съобщи Би Би Си.

Формално карантина беше въведена в Лаврата на 5 април, след като тук бяха открити първите случаи, но според някои информации доскоро вярващите можеха да посещават светилището.

През изминалата седмица двама монаси от Лаврата починаха. УПЦ на Московската патриаршия не потвърждава информация, че причината за смъртта им е била коронавирусна инфекция.

Също така няма коментари по слуховете, че с диагноза COVID-19 е бил хоспитализиран митрополит Павел.

През март, след въвеждането на първите карантинни мерки в Украйна, призивът на митрополит Павел бе вярващите, независимо от възрастта им да идват в църквите и да се причестяват. Това обаче беше остро критикувано.

Украинското министерство на здравеопазването заявява, че шансовете на страната да избегне рязко увеличение на броя на случаите зависят до голяма степен от това как украинците празнуват Великден.

Избухването на коронавирус в един от най-почитаните манастири в православния свят бе обявено на 13 април в ежедневното обръщение на кмета на Киев Виталий Кличко.

Според него само в неделя в Лаврата са потвърдени 63 случая на инфекция с коронавирус.

Като се вземе предвид фактът, че във вторник Кличко обяви за още пет открити болни монаси, броят на случаите там се увеличи до 98 души – това е приблизително една шеста от всички случаи, регистрирани в Киев.

Общо над 200 свещенослужители живеят в Киевската Печерска лавра. Първите случаи на инфекция в Лаврата стават известни на 6 април

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук