Волен Сидеров
на снимката: Волен Сидеров

Бившият депутат и настоящ общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) и лидер на поличтическата партия „Атака“ Волен Сидеров се яви днес в СДВР-МВР, за да му бъде предявено постановление за привличане в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК.

Обвинението спрямо Сидеров е свързано с направените от него призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на карантината и мерките, които са взети от страната за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщиха от прокуратурата.

Сидеров е обвинен и за това, че на 13.04.2020 г. е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия В.С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок, считано от днес.

Отделно от това на 14.04.2020г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство във връзка с отправени заплахи спрямо прокурор и разследващ полицай.

В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., Сидеров е отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“. Описаното деяние представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!