По последни данни най-малко двама души са загинали, а още 105 са получили различни наранявания в Япония в резултат от ураганните ветрове, причинени от тайфуна „Трами“, предават местните медии.

тайфун "Трами"

По-рано се съобщаваше за 84 пострадали.

Метеоролозите очакват пориви на вятъра със скорост до 60 метра в секунда и предупреждават местните жители да не напускат домовете си. За други десетки хиляди, предимно в планинските райони, е препоръчана евакуация.

тайфун "Трами"

„Трами“ преминава през южната част на страната. Продължават да постъпва информация за наводнения, преобърнати автомобили, разрушени покриви на жилищни сгради и повалени дървета. Без електроенергия остават десетки хиляди домакинства.

Властите препоръчаха на повече от 4,3 млн. души да се евакуират до преминаване на стихията.

тайфун "Трами"

„Трами“, който е 24-тият тайфун за сезона, засегна префектура Вакаяма, разположена в югозападната част на главния японски остров Хоншу.

Атмосферното налягане в центъра на тайфуна възлиза на 965 хектопаскала, а скоростта на вятъра на моменти достига до 60 метра в секунда.

тайфун "Трами"

Досега са отменени 1126 вътрешни полети. Напълно е преустановено движението и на високоскоростните влакове между Токио и западните и югозападни райони на страната. По-голямата част от автобусните и морски превози също са преустановени.

Метеоролози предупреждават за възможността от появата на гигантски вълни с височина до 13 метра и апелират към жителите на района да се въздържат от приближаване към крайбрежието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!