Две години и половина ефективно лишаване от свобода получи Иван Захариев, известен с псевдонима Джон Терориста, и това е първата в България присъда за тероризъм. Тя бе наложена от Апелативен съд, което я прави окончателна и влиза в сила, заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

През юни 2017 г. Специализираният наказателен съд осъди на 4 години лишаване от свобода Иван Захариев. Той е български и австралийски гражданин. Задържан е на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Неговите действия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад.

Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка, но не е е бил приет заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България, тъй като проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба. В периода от юли до август 2016 г. Захариев е посещавал стрелкови клуб в столицата, където се е учел да борави с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников“.

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за „Ислямска държава” /ИД/, както и че трябва да се ходи в Сирия за участие в боеве. Заявил, че обича ИД и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията. При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!