манолова христо иванов

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от „Демократична България“ и от „Изправи се.бг! Ние идваме“.

Според експерти от двете партии, сегашният праг от 50 хиляди лева годишно, след който е задължителна регистрация по ДДС, е твърде нисък и е в тежест на бизнеса.

„Това означава обороти над 4 хиляди лева на месец. Ами, то кой няма 4 хиляди лева на месец оборот. Това налага горе-долу всички да се регистрират“, заяви един от вносителите на предложението, депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров.

Затова предложението на партията е за праг от 166  хиляди лева годишно, обясни Димитров като препрати към европейска директива, която става задължителна през 2024 година.

Същевременно Мария Капон от „Изправи се.бг! Ние идваме“ е  един от вносителите на праг от 200 хиляди лева – число, което е обмислено и от „Демократична България“.

„Аз видях такава воля в срещата, която имахме с „Има такъв народ“ по политики, затова, че те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 хиляди лева задължителната регистрация оборот, така че ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага“, каза Капон.

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има, а напротив.

„Подобряването на контрола в по-големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци“, смята Димитров.

Междувременно и от БСП са внесли други промени в Закона за ДДС, сред които предложение медикаментите от позитивния списък се облагат с деветпроцентна ставка вместо настоящите 20 на сто.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук