Северна и Южна Корея дадоха символично начало на бъдещ проект, чрез който ще бъдат модернизирани и свързани отново едни с други автомобилни и железопътни транспортни артерии от двете страни на строго охраняваната им граница.

На специална церемония днес на гара в района на границата присъстваха около 200 високопоставени представители на двете Кореи, както и гости от Русия, Китай и Монголия, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Присъстваха и представители на Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ЮНЕСКАП), за да демонстрират важността на проекта за региона като цяло.

Северна Корея, Юбна Корея

Проектът цели да развие транспортната инфраструктура така, че евентуално да осигури връзка на Корейския полуостров с Европа, за което ще бъде нужно севернокорейската железопътна мрежа да бъде модернизирана.

„Транспортната артерия, свързваща Юга и Севера, ще се превърне в основния кръвоносен съд на общото благоденствие в Източна Азия и ще разшири нашия хоризонт към континента“, е казала южнокорейската министъра на транспорта Ким Хьон-ми в Кесон.

За да се състои днешната церемония, беше изискано временно изключение от санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу КНДР. Това беше нужно за да бъде транспортирано оборудване и за придвижването на влака с южнокорейската делегация.

През 2008 г. малък железопътен участък, свързващ двете Кореи, беше затворен малко след като беше възстановен.

Напрежението между двете държави през последните месеци се нормализира.

През април южнокорейският президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чун се споразумяха за редица мерки, чиято цел е чрез тях да бъдат нормализирани двустранните отношения.

Една от тях е възстановяването на връзките между транспортните артерии в двете страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!