Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова и нейният екип внесоха в деловодството на парламента доклад за дейността на институцията през 2018 г..

Докладът на обществения защитник е 380 страници, а в него са анализирани основните проблеми на гражданите, както и предприетите мерки от страна на институциите. От данните в него става ясно, че общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през изминалата година. 24 634 души пък са преминали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили съдействие от институцията.

Манолова отчита още 30 кръгли маси и обществени обсъждания, 11 законодателни инициативи и 139 населени места, в които са организирани изнесени приемни и срещи с граждани.

„Спрямо 2015 г., когато встъпих в длъжност, това е повече от два пъти нарастване на жалбите на гражданите и на случаите, в които те се обръщат към омбудсмана за защита и съдействие. Какъв е изводът – проблемите на хората растат. Стават все повече, а те имат нужда от институция, която да стои зад гърба им и да ги подкрепя. Не просто да ги утешава, а да реши техните проблеми“, смята Манолова.

Анализът на жалбите показва, че най-голям е техният брой срещу монополните дружества. „Това са жалбите срещу топлофикации, ВиК дружества, бързи кредити, колекторски фирми, банки, частни съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод на социални и трудови права. На трето място са жалбите, свързани с правото на собственост и екологичните проблеми, както и свръх застрояване“, поясни общественият защитник.

Според нея сред най-големите победи на институцията е спечелената битка, водена заедно с майките на деца с увреждания, довела да приемането на три нови законопроекта в социалната сфера. С тях на практика започна реформа на политиките за хората с увреждания.

На следващо място Манолова постави успешната кампания срещу модерното робство. „През миналата година близо 5 хил. работници са получили своите неизплатени заплати от некоректни работодатели, които са в размер на 8 млн. лв.“, отечете омбудсмана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук