Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев.

Откакто правителството прие Националния план за въвеждане на еврото в Република България в петък, новата опорка е как българският лев предстои да падне жертва на тежки заговори.

Нищо, че тежките заговори – тоест приемането на еврото, са заложени в Договора за присъединяването на Република България и Румъния към Европейския съюз.

И нищо, че единственото, което би паднало жертва е ценовата нестабилност и инфлацията.

“Възраждане” вече искат да организират референдум срещу приемането на еврото, Стефан Янев вече жали “падналата” българска парична единица.

В същото време какво се оказва – и Стефан Янев, и представители на “Възраждане” държат средства в евро. Не в лев, не в рубла, не в долар. В евро.

Това стана ясно от разкрития на сайта за разследваща журналистика Bird.bg, който публикуваха декларираното пред КПКОНПИ имущество на въпросните лица. ДЕБАТИ.БГ също погледнахме в регистрите на КПКОНПИ…

Какво е декларирал Стефан Янев? 

Последната декларация към КПКОНПИ на Стефан Янев е подадена на 5 януари 2022 година. Към този момент Янев вече не е служебен министър-председател, назначен от президента Радев, но според Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество той следва да подаде декларация в едномесечен срок от освобождаване на длъжността – какъвто е случаят тук.

Янев декларира два банкови влога – 39 680 евро са декларирани във влог на името на Стефан Динчев Янев, 17 000 евро във влог на съпругата му Пенка Кръстева Янева. Няма нищо необичайно в това човек да декларира банков влог и да има спестявания. Спестяванията на Янев и съпругата му обаче са в евро.

На снимката: декларация на Стефан Янев.

В същото време още в петък, непосредствено след като министърът на финансите Асен Василев обяви, че сме приели Националния план за въвеждане на еврото в Република България, партията на Янев “Български възход” публикува във Facebook позиция по темата, в която се казваше, че “днес е тъжен ден за българската демокрация”.

“Българският лева (…) се жертва от правителството”, пишеше още там.

На снимката пък беше изобразена дама, която брои копейки – руска дребна разменна монета. Около нея на снимката виждахме руско кондензирано мляко. Снимката вече е изтрита, заедно с позицията, само че социалните мрежи пазят своите архиви.

Отгоре на всичко, именно служебното правителството, ръководено от Янев прие първоначалния план за въвеждане на еврото в България и заложи 1 януари 2024 година като най-ранна дата за приемане на единната европейска валута.

Излиза, че един бивш премиер, който е още и бивш натовски генерал – съответно е получавал натовската си заплата в западна валута – който държи влогове само и единствено в евро и чието правителство поема стъпки към въвеждането на еврото у нас, изведнъж решава, че еврото ще “убие българския лев”. Малко преди това същият е говорил за неутралитет във войната на Русия в Украйна.

“Възраждане” също имат влогове в евро

Представители на “Възраждане”, които искат да организират референдум дали да приемем еврото, или не, също са декларирали средства, намиращи се в сметки в евро.

По-рано, на същия принцип, представители на “Възраждане”, чиито лидер Костадинов нарича ваксините срещу COVID-19 “експериментална течност” от парламентарната трибуна, се оказаха ваксинирани.

Иво Русчев, член на парламентарната група на “Възраждане”, декларира налични парични средства от 50 000 евро. Иво Русчев беше и сред хората от “Възраждане”, които разследване на bTV показа, че са ваксинирани или поне притежават сертификат за ваксинация.

На снимката: декларацията на Иво Русчев.

Цончо Ганев, член на парламентарната група на “Възраждане”, пък е декларира влог с 52 060 евро, притежание на съпругата му.

На снимката: декларацията на Цончо Ганев.

Новата опорка

Новата опорка “еврото ще изяде лева, претопяваме се” е толкова съществена, колкото и старата опорка “чипират ни”. Тоест никак. По всичко личи обаче ще я слушаме дълго, или поне до 2024 година, когато България ще завърши окончателната си европейска интеграция, приемайки единната валута.

Темата за еврото днес е това, което беше темата за ваксините преди няколко месеца – линия на разделение. И както при ваксините представители на прослойката с най-силен глас срещу тях се оказаха ваксинирани, така и сега най-силните гласове срещу еврото се оказаха с влогове не в лев, а в евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук