Даниел Лорер
На снимката: Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа

Не липсват заинтересовани лица около темата „Магнитски“, които да саботират усилията на правителството да осветли корупцията. Това заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Повече по темата с фалшивата информация за български закон „Магнитски“ – четете ТУК.

„Причината точно в този момент да бъде пусната в общественото пространство някаква заготовка за проектозакон – от многото варианти по темата, за мен е опит да се отклони общественият дебат от това, което е наистина важно. Очевидно е, че няма да приемем никакъв закон, който противоречи на базови европейски правни рамки“, каза още министър Лорер.

„Темата антикорупция е основното хапче, което ще излекува България от едно от последните места на законност в Европа“, заяви той. Лорер декларира твърда решимост за създаване на институционална рамка, за да може България да предприеме законови мерки, с които да намали удара от санкциите върху българските институции, когато има санкции по „Магнитски“, а не екстремни мерки.

„Дали ще има такъв закон, ще реши Народното събрание“, категоричен беше той.

Според Лорер нито прокуратурата, нито КПКОНПИ у нас вършат своята работа и „създаването на допълнителни органи, при положение, че вече два не работят, може би не е най-правилната стратегия“.

Една от амбициите на управляващите е да върнат дългосрочните договори за електроенергия на българския пазар, посочи министърът на иновациите и растежа.

„За петте месеца, в които четворната коалиция управлява, сме направили повече, отколкото ГЕРБ са направили 10 години преди това“ – така Даниел Лорер отговори на критиките на опозицията.

По темата с танкерите с втечнен газ Лорер изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

„Ни най-малко не сме начело на протеста срещу „Газпром“. Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените, не вярвам да плащаме 30% повече от останалите“, каза още министър Лорер.

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план „не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме“, а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес, уточни Даниел Лорер.

Според Лорер този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в „разменна монета“.

Датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега, подчерта той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук