Британският премиер Борис Джонсън ще изпълни обещанието си да върне в магазините имперски мерки като фунт и унция след Брекзит, съобщи БНР. Така той възнамерява да отбележи платинения юбилей на кралицата като монарх.

В петък Борис Джонсън ще оповести, че старите имперски мерки ще се завърнат като част от елиминирането на разпоредбите на ЕС.

Неговото обещание да бъде одобрено законодателство, позволяващо мярката, се определя като „мръвка“ за привличане на гласувалите за Брекзит привърженици на опозиционната Лейбъристка партия и на по-старите привърженици на неговата управляваща Консервативна партия. Това обаче вероятно ще бъде остро порицано и дори осмяно от депутатите от опозицията, които ще изтъкнат, че мярката е „пилеене на парите на данъкоплатците“.

Хората под 40 години, свикнали вече с метричните мерки, със сигурност ще имат проблеми да използват мерки като ярд и унция. В момента търговците са задължени по закон да използват метрични мерки като грам, килограм, милилитър или литър при продажбата на пакетирани и непакетирани храни в Англия, Шотландия и Уелс.

Съживяването на имперските мерки се свързва с назначаването на твърдолинейния брекзитър Джейкъб Рийс-Мог за министър за произтичащите от Брекзит възможности по-рано през годината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук