Ангел Джамбазки Русия
На снимката: Ангел Джамбазки

Българският евродепутат Ангел Джамбазки е поставил въпроса за възможно разширяване на санкциите срещу Русия. Това съобщи сайтът RT. Повод за искането била провеждана от Москва шпионска дейност на територията на България.

В писмо до Европейската комисия българският евродепутат пита, дали ЕК е информирана за изгонването на руски дипломати от София заради шпионаж. Джамбазки поставя и въпросът дали се  обсъжда възможността за разширяване на санкциите срещу Русия

„Разглежда ли Европейската комисия възможността за разширяване на кръга на засегнатите лица и увеличаване на санкциите спрямо Русия? Разглежда ли възможността за удължаване срока на санкциите?“, пита още Джамбазки.

Той припомня, че миналата година Министерството на външните работи на България е обявило за персона нон грата двама руски дипломати от посолството в София заради събирана от тях „конфиденциална информация за българските въоръжени сили“.

Евродепутатът добавя, че скоро след този случай главният прокурор на страната Иван Гешев е информирал външно министерство за „разузнавателна дейност в България, осъществявана от чуждестранни граждани с дипломатически имунитет“. Според Джамбазки, става въпрос за военния аташе на Русия в София.

Според разследващите целта на извършените действия от военното аташе на Москва в София е била информация, представляваща държавна и служебна тайна. Тя е трябвало да бъде предадена на руското военно разузнаване. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин. Сънародникът ни е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага, обясниха в края на миналата година от Външно министерство.

Изданието припомня, че през септември 2020 г. България реши да изгони двама руски дипломати по обвинение в шпионаж.

Москва определи това като опит да се нанесе вреда на конструктивните българско-руски взаимоотношения и като ответна мярка на 12 октомври обяви двама български дипломати за персона нон грата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук