Русия експулсира подполковник Митко Борисов, помощник на военното аташе в българското посолство в Москва, в отговор на експулсирането на руски дипломат от София, съобщи ТАСС.

Нота за съответното решение бе връчена на българския посланик Атанас Кръстин, който бе призован в руското външно министерство днес.

„На 28 декември българският посланик Кръстин беше привикан в руското външно министерство, където му бе връчена нота от министерството, обявяваща подполковник Митко Борисов, помощник на военния аташе в българското посолство в Москва, за персона нон грата. На посоченото лице бе наредено да напусне територията на Руската федерация в рамките на 72 часа“, се казва в съобщението на руската дипломатическа служба.

За експулсирането на българския дипломат съобщи от своя страна и АФП.

На 18 декември Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е била уведомена, че въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Неговата дейност представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

Руският дипломат е събирал военна информация, включително за числеността на американски военни, които са участвали в учения на българска територия. Информацията, представляваща държавна и служебна тайна, е трябвало да бъде предавана на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!