Мангъров изборите
На снимката: доц. Атанас Мангъров

„Хората, които не са изкарали, особено хората, които са на възраст и имат едно или няколко придружаващи заболявания, бих препоръчал да се ваксинират.“

Това каза пред БНТ доц. Атанас Мангъров. „Ние с премиера водихме дълъг разговор навръх Коледа, в който му обясних как стоят нещата.

Хора като него, които са изкарали заболяването и хора като мен, които имат антитела, няма нужда да се имунизират. Това няма да бъде имунизация, а само набоцкване. Целта на ваксинацията е да се създаде колективен имунитет срещу коронавируса“, допълни доц. Мангъров.

Мангъров разясни, че има антитела, след като е прекарал вируса безсимптомно.

По-рано днес премиерът Борисов обяви, че е говорил с критика за повечето мерки на държавата в кризата доц. Мангъров и той да бъде ваксиниран публично, подобно на вече ваксинираните проф. Ангелов и проф. Мутафчийски.

„Ще видите, че ще достигнем процента, сега, когато виждат знаковите ни доктори, тези, които вярват в науката и медицината. Даже с Мангъров говорих – и той ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% за ваксинирането”, каза Борисов, обръщайки се към министъра здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

През последните седмици доц. Мангъров изрази своите опасения пред редица медии у нас за това, че не е ясно какъв е онкогенният потенциал на ваксините, тоест каква е вероятността след време ваксинация да доведе до онкологични промени или чуждите белтъци, които се използват във ваксината – до автоимунни заболявания. Доскоро той изразяваше мнение, че само хората, принадлежащи към рисковите групи на COVID-19 трябва да се ваксинират.

Днес обаче стана ясно, че доц. Мангъров все пак подкрепя ваксинирането, но смята, че той самият, няма нужда от ваксина към този момент, като според него това важи и за всички останали, които вече са били болни. В интервю за  Dir.bg Мангъров пък посочва, че ако решат да се ваксинират, въпреки че имат антитела, тези хора могат да отнемат достъпа до ваксина на хората, които наистина имат нужда от нея.

Мангъров припомни, че винаги е препоръчвал ваксините. „Ако не бях изкарал болестта, щях да се ваксинирам, но имам антитела“. Той добави, че специално към тази за коронавирус има известни резерви, тъй като се използва нова технология.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!