Започна ваксинирането срещу COVID-19 и в останалата част на странатаслед като вчера ваксини бяха поставени в София, Пловдив и Бургас.

160 флакона ваксини срещу COVID-19, предназначени за медицински специалисти на първа линия пристигнаха днес около 11, 30 часа в РЗИ-Велико Търново. Тези дози са предназначени за още пет области – Русе, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, като логистиката осигурява здравната инспекция във Велико Търново.

Във великотърновска област вече има заявки от 900 медици за имунизации, като на първа фаза, която започва от утре, ще се ваксинират 200.

По-късно през деня първите 40 флакона от ваксината срещу COVID-19 от Велико Търново пристигнаха и в Русе при засилени мерки за сигурност.

Ваксините, които ще стигнат за общо 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия, бяха посрещнати лично от областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Започна ваксинирането срещу COVID-19 и във Варна. Още от сутринта десетки медици се наредиха на опашка пред един от кабинетите в Регионалната здравна инспекция в очакване да бъдат имунизирани.

Записалите се за ваксинация медицински специалисти са над 2200 от общо 5300 за Варна и областта, но броят им се увеличава с всеки изминал ден.

Ваксините от първия транш, предназначени за медиците от Варна и региона, са 450 и няма да стигнат за всички желаещи. Първият имунизиран беше д-р Веселин Василев от Центъра за спешна медицинска помощ в Община Белослав. Той е лекар с 20-годишна практика и вярва, че ваксината ще помогне в борбата срещу COVID-19.

„Да, вярвам, затова се и имунизирам. Нормално е да има някакви опасения, всеки би трябвало сам да стигне до извода. Да наблюдават кампанията и резултатите. Чувствам се съвсем нормално, не съм се приготвял специално за това, идвам от нощно дежурство“, каза д-р Веселин Василев.

Днес започна ваксинирането и в МБАЛ-Благоевград, като първи си сложи ваксина управителят ѝ д-р Огнян Митев.

„Това е единственият начин да пресечем вируса, разпространението му и да се върнем към нормалния начин на живот. Технологиите са напред, разчитаме на ваксините, защото са направени от професионалисти. В тоя дух са правени и други ваксини. Аз мисля, че това е една добра ваксина, времето ще покаже. Получихме днес 10 флакона, което са 50 дози.”

Д-р Митев посочи, че днес там ще могат да се ваксинират 10-15 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!