Джъстин Трюдо, Канада, НАФТА
на снимката: Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо

Джъстин Трюдо спечели трети мандат като премиер на Канада. Неговата Либерална партия спечели най-много гласове на предсрочните избори. Той определи този факт като „ясен мандат“ да преведе страната през пандемията, съобщи „Гардиън”.

Трюдо е на път да оглави ново правителство на малцинството, което означава, че отново ще трябва да работи с други партии, за да приема законодателни актове.

„Чувам ви, когато казвате, че искате да се върнете към нещата, които обичате, да не се притеснявате за пандемията или изборите. Вие дадохте на това правителство и на този парламент ясна насока“, заяви Трюдо от Монреал рано тази сутрин, признавайки, че решението за провеждане на предсрочни избори е било дълбоко непопулярно.

Предварителните резултати показват, че партията му печели 156 места в парламента при необходими 170 за съставяне на парламентарно мнозинство. Консерваторите на Ерин О’Тул печелят 121 мандата. Резултатът до голяма степен повтаря този от изборите през 2019 г.

За обявяването на окончателните резултати ще бъдат необходими няколко дни, тъй като предстои да бъдат преброени и бюлетините, изпратени по пощата.

Припомняме, че Джъстин Трюдо обяви през август предсрочни парламентарни избори с надеждата, че реакцията на правителството във връзка с пандемия може да увеличи властта на неговата партия в парламента. Той бе обвинен от своите политически опоненти, че това е „безсмислено” по време на четвърта вълна на пандемията от коронавирус.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!