Стево Пендаровски
Президентът Стево Пендаровски заяви, че влизането в ЕС няма да стане с цената на отричане от македонския език

Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз. Съюзът трябва да остави вратата отворена не само заради необходимостта от сериозни резултати по отношение на европейските критерии за демокрация, върховенство на закона, борбата срещу корупцията, но и заради възможността външни фактори да се възползват от евентуалния вакуум, за да предложат геополитически концепции, които не са основани на европейските ценности. Това подчерта президентът на РС Македония Стево Пендаровски в Ню Йорк по време на участието си в 20-та среща на високо равнище на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Пендаровски говори за опита на страните от региона на Западните Балкани след падането на комунизма. Подчерта, че благодарение на поредица от обективни причини, каквито бяха конфликтите в бивша Югославия, икономическият колапс и голям брой открити въпроси, никоя държава в региона не може да се смята за лидер на посткомунистическия период в Европа.

В изказването си македонският президент обърна внимание на компромисите, които Скопие направи спрямо своите съседи, опита на страната във връзка с членството в НАТО и ангажимента за интегрирането на РС Македония в ЕС.

„Перспективата за членство в Европейския съюз е ключовият двигател на реформите не само у нас, но и в Западните Балкани, докато самото членство е от ключово значение за осигуряване на дългосрочна стабилност, мир и просперитет в региона”, заяви Пендаровски.

В тази връзка, описвайки очевидния застой в интеграционните процеси на всички страни от Западните Балкани през последните няколко години, президентът Пендаровски изрази загриженост и предупреди, че несигурността на този план може значително да повлияе на мира и стабилността в региона.

В обръщението си той подчерта значението на отношенията между Европейския съюз и САЩ, когато става въпрос за мира и стабилността на Западните Балкани.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!