Джеймс Матис
На снимката: Джеймс Матис, секретар по отбраната

Секретарят по отбраната на САЩ поднови обвиненията към Дамаск, че умишлено създава спънки пред разследващия екип на Организацията за забрана на химическото оръжие. По негово мнение правителството бави под измислен предтекст допускането на експертите до мястото на химическата атака в град Дума, предаде „Ройтерс“.

Матис обясни, че тактиката на бавене и замитане на следитене е нова. В миналото режимът също не е допускал своевременно инспектори до местата на химическите инциденти.

„Паузата след нападенията се използва за разчистване на местата на атаката, преди да се даде достъп на разследващия екип“.

Пристигането на мястото в град Дума на експертите от ОЗХО вчера не се състоя, тъй като в района започна стрелба по време на пребиваването на екип по сигурността от ООН. Специалистите са в Дамаск още от събота, но не могат да работят по предполагаемото място но химическата атака, тъй като Русия и Сирия заявиха, че не могат да осигурят безопасността им. Това се случи въпреки че Москва високо огласи желанието си да се започне разследване на инцидента, за да се докаже невинността на режима на Асад.

Трудностите пред разследващите веднага предизвикаха вербалната реакция на западните държави, които заявиха единодушно, че е много вероятно руснаците и сирийците да използват забавянето в работата на екипа на ОЗХО за „манипулиране“ на доказателствата на мястото на химичестката атака.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук