Мария Габриел
На снимката: Бойко Борисов, Мария Габриел и Иван Димов

Общо 16 държави от Европейския съюз, сред които и България, правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър.

„Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта”, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел на форум за дигитализацията в София, организиран от Министерството на образованието и ЕК.

Мария Габриел
На снимката: Мария Габриел

Габриел изтъкна огромния потенциал на страната ни:

„От Джон Атанасов до децата, които се връщат с медалите. С помощта на Германия и Франция трябва да се върнем на 4-о място – веднага след САЩ, Япония и Китай, след като сега сме изпаднали извън 10-ката, подкрепи амбициозната цел премиерът Бойко Борисов. Това ще е уникална възможност за Югоизточна Европа”.

Еврокомисарят призова да бъдат купени машините и да бъдат използвани в пълния им потенция.

„Това да става с европейска технология, за да се ползват високопроизводителните машини от академичните среди през малките и средни предприятия до администрацията. Такъв е планът на предприятието EuroHPC”, посочи Габриел.

Само преди месец ЕК е избрала производител на европейски микропроцесор. Ще се правят пилотни центрове за високи предприятия.

Мария Габриел
На снимката: Мария Габриел и Иван Димов

Еврокомисарят каза, че благодарение на суперкомпютъра „по-успешно ще се борим с рака и автоимунните заболявания”.

„Ангажираме се да променим бързо това, за да не обработва другаде информацията и да не губим инвеститори”, каза още Мария Габриел.

„Неслучайно водещите икономически сили в света Япония, САЩ притежават суперкомпютри. Неслучайно от там започна да се говори за градски транспорт, авиотранспорт без човешка намеса в него. Това може да се прави само със специална инфраструктура”, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Мария Габриел
На снимката: Бойко Борисов, Мария Габриел и Иван Димов

И добави:

„Доволен съм от решението на ЕК да вложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в тази сфера, защото на много места бяха демонстрирани автомобили без шофьори, но разбирате каква мощна процесорна система трябва да ги управлява – целия трафик, а в момента всичко това е далеч от тази реалност. В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки, дори със сегашните ни системи не можем да осигурим надеждна защита, не само в България, говоря за целия ЕС”.

Премиерът припомни, че България има своите огромни традиции в тази сфера и за това й подобава да бъде част от тези държави и да участва активно.

Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

„Докато някои държави вече имат супермашини и суперкомпютри, технологии и космически програми, ние на Балканите тепърва правихме пречиствателни станции, за първи път строяхме магистрали, има още държави на Балканите, които нямат една цяла магистрала. Но имаме традиции, виждате Джон Атанасов, десетките деца, които се връщат със златни медали по математика и физика, така че имаме огромен потенциал. С водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични можем да се обединим да вложим пари и да се върнем обратно до 4-ото място, където сме били, сега сме извън 10-то”, каза Борисов.

Според него в следващите години икономиките, които разполагат със суперкомпютри рязко ще надминат останалите. За няколко години толкова промени станаха, които не сме си ги и представяли, коментира още Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук