Джо Байдън
На снимката: Джо Байдън

Само 2 дни след като американският президент Джо Байдън даде негативен тест за COVID-19, той отново даде положителна проба, съобщи в изявление лекарят на Белия дом.

Президентът се е заразил с Covid и очевидно се е възстановил. Но Байдън е приемал лекарството Paxlovid, за което са докладвани многобройни случаи на ефективно намаляване на вирусния товар на Covid, само за да се върне след спиране на лекарството.

Лекарят на Белия дом, д-р Кевин О’Конър, заяви в писмо, че Байдън „не е изпитал повторна поява на симптоми и продължава да се чувства доста добре“.

В съответствие с указанията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Байдън отново ще влезе в изолация за най-малко пет дни.

Първоначално 79-годишният Байдън даде положителен тест миналия четвъртък, а здравословното му състояние и напредналата му възраст, които отдавна бяха обект на спекулации, започнаха да доминират в новините.

Байдън съобщи в Туитър за положителния си случай, като заяви, че това може да се случи на „малка част от хората“.

„Нямам симптоми, но ще се изолирам за безопасността на всички около мен. Все още съм на работа и скоро ще се върна на пътя“, написа той в Туитър.

Докато тестовете на Байдън бяха отрицателни, той се върна към провеждането на закрити събития и срещи с персонала в Белия дом и носеше маска, в съответствие с указанията на CDC.

Доказано е, че Паксловид значително намалява тежките заболявания и смъртните случаи сред най-уязвимите от COVID-19. Здравните служители на САЩ насърчават тези, които са дали положителен тест, да се консултират с лекарите или фармацевтите си, за да разберат дали трябва да им бъде предписано лечението, въпреки риска от повторно заболяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук