Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски

Володимир Зеленски призова цивилното население да се евакуира от фронтовата зона на Донецк, където се водят ожесточени сблъсъци с руските военни, а Киев призова Червения кръст и ООН да осигурят достъп до неговите войници, задържани от Москва.

Президентът на Украйна предупреди в ежедневното си обръщение, че стотици хиляди хора, включително десетки хиляди деца, все още се намират в районите на сраженията, а губернаторът на Донецк заяви, че в петък са загинали шестима цивилни и 15 са били ранени.

Той помоли тези, които познават хора, които все още са в Донбас, особено тези с деца, да говорят с тях за напускане. „Много хора отказват да напуснат… но това наистина трябва да се направи… Колкото по-скоро се направи, колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора ще има време да убие руската армия“, каза той.

„Напуснете, ние ще ви помогнем“, каза Зеленски. „На този етап от войната терорът е основното оръжие на Русия“.

Източната част на Донецка област е изправена пред основната тежест на руската офанзива, след като нападението на Киев се провали седмици след инвазията, започнала на 24 февруари. По официални украински оценки броят на цивилните, които все още живеят в неокупирания район на Донецк, е между 200 000 и 220 000 души.

В съобщение за задължителна евакуация, публикувано в събота вечерта, се казва, че предстоящата зима я прави спешна, особено за над 50 000 деца, които все още се намират в региона.

„Те трябва да бъдат евакуирани, не можете да ги изложите на смъртна опасност през зимата без отопление, светлина, без възможност да се стоплят“, се казва в изявление на Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии в Киев.

В обръщението си Зеленски също така още веднъж настоява международната общност, особено САЩ, да обяви официално Русия за „държавен спонсор на тероризма“.

Той повтори призива си ден след като затвор, в който са държани украински военнопленници в контролирания от Русия донецки град Еленовка, беше бомбардиран, при което загинаха десетки хора, а Киев и Москва си размениха обвинения за нападението.

В събота украинският служител по правата на човека Дмитро Любинец заяви по националната телевизия, че е поискал от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и мисията на ООН за наблюдение на правата на човека да отидат в Еленовка.

МКЧК е отправил искане, но все още не е получил разрешение от руснаците, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук