Джони Деп, Амбър Хърд

Предаваният на живо съдебен спор между Джони Деп и Амбър Хърд доминира социалните мрежи. Но тази публичност не помага на никого – нито на Деп, нито на Хърд, нито на жертвите на домашно насилие.

Делото за клевета, което холивудската звезда Джони Деп води срещу бившата си съпруга Амбър Хърд, е сред най-обсъжданите теми вече няколко седмици. Сега процесът върви към края си и дебатът за това кой е виновен и кой невинен е все по-разгорещен. В очакване на присъдата, инфлуенсърите в социалните мрежи и последователите им вече са отсъдили. Фактът, че толкова много хора имат ясно изразено мнение за това изкарване на кирливи ризи на показ, е резултат най-вече от факта, че всичко се излъчва на живо в интернет.

Всичко започна с един текст, написан от Амбър Хърд, който през 2018 г. беше публикуван във „Уошингтън поуст“. В есето, което актрисата написа за уважаваната медия, тя признава, че е била жертва на домашно насилие, без да назовава бившия си съпруг Джони Деп по име. Въпреки това звездата от „Карибски пирати” заведе иск срещу Хърд, твърдейки, че това е клевета по негов адрес. Той твърди, че това се е отразило на професионалната му репутация и на свой ред обвинява бившата си съпруга, че всъщност тя е насилник. Хърд отговаря с насрещен иск.

„ПРОКЛЯТИЕТО НА КАМЕРИТЕ“

Зрители по целия свят следят процеса напълно безплатно в интернет. Някои го намират за забавна свада между холивудски милионери, други – за непоносим фарс. „Проклятието на камерите“ е в центъра на проблема, казва адвокатът по медийно право Лукас Брост пред ДВ. „Картината се запечатва в главите на хората – плачещата Амбър Хърд или усмихнатия Джони Деп. Всичко това предизвиква конкретни емоции и реакции у хората.”

Този процес е „огромно нарушение на личните права”, казва Брост. Той отправя сериозна критика към факта, че подобен съдебен процес е публичен, както и към още много неща в делото – например, че PR екипите на звездите са намесени. „По този начин хората си изграждат мнение, което в крайна сметка няма да има нищо общо с решението на съда”.

Публичните съдебни процеси в САЩ се правят с цел максимална прозрачност. „Разбираем е подходът, но, както този процес ясно показва, се преминават много граници. Присъствието на медиите е като наливане на масло в огъня. Всяко изражение на лицето, всяка емоция е коментирана и започва да се разпространява“, казва Брост, визирайки безбройните хора, които са споделили снимки от процеса в каналите на социалните медии.

ДЕП СЪБИРА ПОВЕЧЕ ПОДКРЕПА, НО СЪЩО ЩЕ ЗАГУБИ ОТ ПУБЛИЧНОСТТА НА ТОЗИ ПРОЦЕС

Брост твърди, че никой не печели от това, че процесът е публичен, като най-вече репутацията на Амбър Хърд е накърнена от излъчването на живо: „Общественото махало се люшка в полза на Джони Деп“, отбелязва той. Въпреки това процесът не помага и на неговата кариера, след като излязоха наяве доста неприятни подробности, които няма лесно да бъдат забравени.

Междувременно в интернет се появиха многобройни шеги, пародии и откъси от процеса. Инфлуенсърите или заемат страна, или осмиват процеса, създавайки впечатлението, че той е просто форма на забавление.

Американската социоложка Никол Бедера, която специализира в изследването на сексуалното насилие, се опасява, че процесът може да има мащабни последици за жертвите на сексуално насилие.

ПРОЦЕСЪТ МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ МНОГО ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ ДА ГОВОРЯТ

Вредите, които нанасят инфлуенсърите, са огромни, казва тя пред ДВ. „Когато вече има много хора, които са на страната на Джони Деп, изглежда, че той е победил, преди дори да бъдат изложени аргументите на Амбър Хърд”, казва Бедера.

Хората, които подкрепят Хърд, пък са обект на онлайн тормоз. Според Бедера това е накарало много от тях да почувстват, че вече не могат да говорят открито – особено претърпелите сексуални посегателства, които се идентифицират с Хърд. Освен това Бедера се опасява, че оцелелите ще бъдат отблъснати от идеята да предприемат правни действия срещу извършителите в бъдеще. Или дори ще започнат да премълчават травматичните си преживявания.

Но защо хората са склонни да застанат на страната на Джони Деп? Според Бедера съществува определена обществена представа за „перфектната жертва, която наистина никой не може да оправдае”. Според нея това предубеждение води до по-голяма съпричастност към мъжете, обвинени в сексуално насилие. „Философката Кейт Мен нарича този феномен „himpathy“ (букв. „симпатия за него”), което е прекомерната емпатия, която се дава на мъжете за сметка на жените конкретно в този контекст.”

НИЩО НЕ ПРИКЛЮЧВА С ПРИСЪДАТА

Спорът между Хърд и Деп продължава от доста време, но вниманието, което привлича сега, е несравнимо. „Не е типично да видиш хаштаг, който е използван милиарди пъти“, казва Бедера.

Във всеки случай и социоложката Никол Бедера, и медийният адвокат Лукас Брост са единодушни, че случаят вероятно няма да приключи със съдебното заседание. Подобни производства, които включват насилие и известни личности, често имат голямо социално въздействие.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на ДЕАБТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук