Борис Джонсън

Вчера Борис Джонсън прие предложението на Европейския съюз за удължаване на срока за приключване на Брекзит до 31 януари 2020г., съобщава BBC.

В писмо до ЕС той пише, че това е било „нежелана отсрочка”.

Призовавайки ЕС това да бъде последното удължаване на срока, той каза, че има време да ратифицира сделката си за Брекзит, но се опасява, че настоящият Парламент никога няма да го направи, „докато има възможност за по-нататъшно отлагане“.

Съгласието на министър-председателя по този въпрос означава, че Великобритания няма да напусне Европейския съюз в четвъртък въпреки многократните и категорични обещания, които той направи по време на лятната си кампания в Камарата на общините и откакто встъпи в длъжност. ЕС напомни на Британското правителство, че то остава пълноправен член на ЕС до напускането и съответно трябва да плаща таксите, предвидени за членството там.

Председателят на Европейския съюз, Доналд Туск, каза,че удължаването на срока означава, че Обединеното кралство може да напусне ЕС и по-рано, ако се постигне сделка, която да се одобри от Британския парламент.

На 12 декември народните представители ще гласуват за предложението на Борис Джонсън за ранното излизане от ЕС.

Пред Камарата на общините  Джонсън каза, че лейбъристите са единствената основна опозиционна партия, която се съпротивлява срещу предсрочните избори, казвайки на  Корбин, че „може да бяга, но не може да се скрие“ от електората.

В отговор Корбин заяви, че  ще подкрепи изборите, но едва след като се изпълнят определени условия – включително правно потвърждение на удължаването и уверение, че студентите няма да бъдат засегнати от избора в средата на декември, след като са заминали за коледните празници.

Великобритания трябваше да напусне ЕС идния четвъртък, но на Джонсън се наложи да иска удължаване на срока, след като Парламентът не успя да постигне споразумение за Брекзит.

Премиерът многократно потвърждаваше, че Великобритания ще напусне на 31 октомври със или без сделка, но законът, познат още като Бенн Акт, изисква от него да приеме предложената от ЕС отсрочка.

Либералите и шотландските националисти искат гласуването да бъде на 9-и декември, тъй като според тях няма да има достатъчно време проектозаконът да се превърне в закон преди разпускането на Парламента, което трябва да се случи минимум 25 работни дни преди провеждането на дадени избори.

Засега се очаква депутатите от Лейбъристката партия да гласуват „въздаржал се” в Камарата на общините на 12 декември.

Данните на правителството, от своя страна, показват скок в броя на гласоподавателите, с близо 2 милиона регистрирани през последните 2 месеца.

Над половината от тези хора, 58%, са избиратели на възраст до 34 години, докато хората над 65%, са само 7%. Повишаването на тази бройка съвпада с първоначалното предложение на Борис Джонсън за предсрочни избори през септември.

Тъй като на предишните избори за приемане на сделката за Брекзит 299 депутати бяха за, а 70 гласуваха против, останалите се въздържаха, сделката не се осъществи. Борис Джонсън имаше нужда от 434 гласа, или две трети от депутатите.

Той заяви, че ще се опита по друг път да прокара искането си, а именно като внесе проектозакон и при това положение ще му бъде необходимо само обикновено мнозинство от 51%.

Лидерът на либералните  демократи  Джо Суинсън, каза пред депутатите,  че общите избори са били единственият начин Джонсън и сделката му за Брекзит да бъдат спрени през следващите седмици.

За разлика от Иън Блекфорд, Джо Суинсън потвърди, че тя няма да настоява за гласовете на 16- и 17-годишните. „Най-лошото нещо, което можем да направим за тях в този момент е да излезем без сделка.” каза тя.

„Напускането на ЕС е това, което ще провали тяхното бъдеще.”

Според Уелската партия нов референдум, а не изборите, е „най-чистият начин да се разчисти хаосът, създаден около Брекзит”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!