Русия, ЕС, газ
на снимката: европейският еврокомисар по енергетика Марош Шефчович

Четвъртият кръг от преговорите за транзит на газ между ЕС, Русия и Украйна за следващата година завърши без конкретно споразумение, съобщи еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович, предава БНР.

Договорена е била следваща тристранна среща на ниво министри през ноември.

По думите на Шефчович, Русия е подчертала изключителното значение на това да се намери решение на арбитража в Стокхолм, където тя и Украйна все още имат нерешени спорове.

Другите въпроси, които Русия е изтъкнала, са антимонополните решения и потенциалния обем на директните доставки за Украйна.

И трите страни са изключили възможността да се стигне до спиране на доставките.

След разговорите еврокомисарят по енергийни въпроси Марош Шефчович обяви, че е разочарован.

По думите му и у двете страни има липса на воля, а Русия все още не е готова да се съгласи по въпроса за арбитраж в Стокхолм между „Газпром“ и украинската държавна компания „Нафтогаз“.

„Разочарован съм, но не се отказвам”, подчерта еврокомисарят по енергетика.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че преговорите ще продължат в края на ноември – точно месец преди настоящото споразумение за транзит на газ между Киев и Москва да изтече.

Новак допълни, че Москва може да удължи съществуващия договор за транзит като резервен вариант и подчерта, че ако Киев е готов да работи по европейското законодателство през 2020-а година, Русия може да обезпечи необходимите количества и по тези правила.

По-голямата част от руските газови доставки към Европа минават през Украйна. За постигане на нов договор има редица пречки, сред които политическият разрив между Киев и Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!