Високите технологии винаги са интересна тема. Предлагаме ви един по-различен поглед върху тях. Джордж Фридман е роден на 1-ви февруари 1949-та година в Будапеща, Унгария. Основател е на платформите за политически анализ Геополитикал фючърс и Стратфор. Консултант в Пентагона и преподавател в колежа Дикинсън, Пенсилвания. Баща на четири деца.

 

Технологията винаги е била основата на националната мощ. Използването й е очевидно и задължително. Но пътят от иновациите към излизането от употреба често представлява по-малък интерес.

e078bf181ed639064c008693988ad5ec

 

Технологиите, които определят една ера, обикновено идват от голяма геополитическа сила. Римското инженерство, например, помогна за оформянето на средиземноморския свят. Британската технология създаде и поддържа индустриалната революция.

 

Тези империи биха могли да поемат разходите за иновации, защото разполагат с пари, за да го направят, и защото знаят, че само ще засилят своята власт. И тъй като технологиите са предназначени да подсилят властта, дори най-доброто е било изобретено за военни цели.

 steve-jobs

Нека се спрем на iPhone, изобретение на Apple, гения на Стив Джобс и полезен, модерен и безвреден продукт. Или поне така изглеждаше.

 

Централният елемент на iPhone, какъвто е случаят с толкова много електроника днес, е микропроцесорът. Микропроцесорът е плод на труда на редица учени и инженери, финансирани от правителството на САЩ, които се нуждаят от лек компютър за ракети, самолети и други системи.

Electronics-0000166421891

Технологията бързо намира употреба в бойните самолети F-14, междуконтиненталните балистични ракети и ядрените ракети, изстрелвани от подводници.

 

Доста преди 1985 г. General Dynamics, известена по онова време като GTE, помага на американската армия да създаде усъвършенствана мрежа за устройство, изобретено 12 години по-рано.

IMG_9589_1318462380_30_1_2238717623

Устройството беше мобилният телефон, който щеше да се изправи пред първия си истински тест в операция „Пустинна буря”. Армията се нуждаеше от надеждна безжична комуникационна система, която да може лесно да се разгърне, а мобилният телефон си дойде на мястото.

Abrams_in_formation

 

Много от аксесоарите и допълнителните функции на iPhone бяха разработени за подобни цели. Идеята за цифрова фотография беше разработена от Националната разузнавателна служба (NRO), която се нуждаеше от по-добър начин за създаване на снимки, направени от сателитите им (Химическата фотография се нуждаеше от развитие и това означаваше, че филмът трябваше да бъде изхвърлен от сателита и да бъде уловен от въздухоплавателно средство във въздуха).

 

Поради което NRO разработи цифрова камера, която може да предава изображения обратно на земята. Потомците на тази камера – този инструмент на шпионските устройства – се намират във всеки iPhone.

 

GPS-LOGIC

Картите и определянето на местоположението – приспособления за всеки iPhone – също имат военни предци. GPS първоначално е предназначен да ръководи точно системите и превозните средства на въоръжените сили, а не шофьорите или туристите. Сателитите, които правят GPS възможна, дори и днес, се експлоатират от военновъздушните сили на САЩ.

 

По-новите поколения iPhone разполагат със софтуер за гласово разпознаване. SIRI, както го познавахме, първоначално беше финансиран от проекта на DARPA на SRI International, американски изследователски институт.

 

На какви изводи ни навеждат тези факти ?

 

Първият и най-очевиден е, че iPhone, икона на иновациите, всъщност е съставен от по-стари технологии; Само SIRI е създаден през този век. Apple актуализира тези технологии, слива ги в една платформа и превърна тази платформа в брилянтно опакован и пуснат на пазара продукт.

 

Все пак, това, което се нарича „високотехнологични“, често е по-стара иновация, актуализирана за модерна употреба. Това е еволюционен, но не е революционен.

 

Вторият извод е, че военните са основен източник на иновации в нашето общество. 50-те години, през които беше водена Студената война, например, бяха време на разцвет на технологичния растеж. Технологията, необходима за поддържането на световна война, във въздуха, в морето, под морето и в необходимата за земята, изискваше свободна креативност.

20170527_STP001_0

 

В това отношение Съединените щати, с интелектуалните и финансовите си ресурси, имаха предимство. Но обществеността или не е наясно, или е безразлична към факта, че голяма част от технологията, която сега считаме за мирна, е създадена, за да позволи на САЩ да водят глобална термоядрена война.

 

На трето място, напомняме не само за възрастта на технологиите, но и за тяхната зрялост. Зрелостта е различна от остаряването. Микропроцесорът не може да се смята за острие – практически беше използван преди 1970 г. Но нито пък може да се счита за остарял – все още се използва широко. Той се превърна в основа на обществото, въпреки че вече не е радикално новаторски.

 

Същото може да се каже за автомобила и двигателя с вътрешно горене. Той беше невероятно полезен и ще се продава повече от век, но основните иновации бяха в сила около 1970 г., а индустрията най-вече стана за маркетинг след това. Микропроцесорът има светло бъдеще, но героичните му дни са зад него.

 L C IT NC

Най-големите нововъведения следват този променлив модел: Няколко учени създават възможности, които по-късно се разработват за военна употреба, преди да бъдат продадени на потребителските пазари. Правителствата, които отговарят за националната отбрана, обикновено поемат научните изследвания.

 

Частната индустрия, която в крайна сметка се възползва от нея, не е склонна да го прави. С други думи, частният сектор изгражда върху основата, създадена от правителството.

 

Как правителството да гарантира тези изследвания? Необходими са нови поколения технологии, за да се повиши производителността. Ако моделът, който съществува отпреди Втората световна война, продължава, тогава друго поколение предприемачи ще се възползва от военното изследване и развитие, ще го разгърне и ще обясни колко много не харесва намесата на правителството в работата си.

1798803

 

Продажбата на продукти е важна, но трябва да разберем ролята, която войната играе в потребителските продукти. За пацифистите, които обичат технологиите, и за либертарианците, които я обичат поне толкова, е налице дълбока ирония.

 

 

 

Джордж Фридман, „Геополитикал фючърс“

https://geopoliticalfutures.com/irony-high-tech/

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук