Българите ядат по-лошо сирене и масло от германците. Това доказва проверката на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Експертите са тествали 31 марки, които се предлагат едновременно на нашия пазар, съответно в Германия и в Австрия. Съществени разлики са установени при 7 от тях. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни, съобщи директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Най-сериозни са разминаванията при млечните произведения. Продукти от една и съща марка, но с различно съдържание се предлагат на българския и германския пазар.

Сиренето в Германия е по-бяло и по-вкусно, с характерна миризма на мляко. В българските магазини то е с бял цвят и характерен вкус, но без да има изразен аромат на мляко.

Двоен е стандартът и при маслото. На германския пазар то е с 80% мазнини, а у нас пада до 50%.

При детските храни има повишено съдържание на рапичното олио. В една и съща марка бебешко пюре в Германия съдържанието е му е 0.9%, а у нас – 1.3%. Разминавания има в състава на протеините – на 100 гр. продукт в Германия те са 1,5гр.,  тук съдържанието им е един грам, уточниха от БАБХ.

Шунката в България е с повече вода, показва още проверката на Агенцията по безопасност на храните. Съдърржанието на свинско месо в шунката, която ядем, е 100%, но очевидно не е изсъхнала добре и затова е по-водна от немската.

Германци и австрийци пият сокове от 100% плодове, докато у нас е 97% концентрат, примесен с 3% пулп, разкриха още експертите. Безалкохолните ни напитки вместо със захар, са подправени с глюкозо-фруктозен сироп.

Същевременно в енергийните напитки има по-малко кофеин, отколкото в същите за германския и австрийски пазар.

Съществени разлики са открити и при шоколадите, които се продават тук и в Западна Европа.

С резултатите от изследването и с двойния стандарт на храните в Централна и Източна Европа ще бъде запозната и Европейската комисия, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Проверките в България започнаха след сигнал до Брюксел, подаден от Словакия и Унгария, че в страните от Източна Европа се произвеждат и продават храни с по-ниско качество от това за други държави на запад.

Последва решение на ниво Съвет на министрите на земеделието в ЕС за проверки. Според контрола, извършен във Вишеградската четворка, при изследвани 22 вида храни, в 10 са намерени съществени отклонения между съдържанието и вкуса на продуктите.

 „Това е недопустимо, обидно – може би от времето на апартейда останало – за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: „чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами. Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот“, посочи преди месец Бойко Борисов.

Тогава, на извънредно съботно министерско заседание, свикано министър-председателя, той разпореди  проверки да има и в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук