магарешко сирене

Сиренето си е сирене и присъства на българската трапеза. Но приятелството си е приятелство, сиренето е с пари. Особено, ако цената му е 55-60 лева. И то не е от злато, а от мляко. За такава космическа цена у нас алармираха от Комисията за защита на потребителите.

Според председателя на КЗП, нелоялните търговски практики може да са предпоставка за изкуствено завишаване на цените.

„Там, където е завишаването, вследствие на прилагането на нелоялни търговски практики, е работа вече на Комисията, за да може да се произнесе за тяхното преустановяване. Имаме сигнали за сирене, което се продава за 50-60 лв. Въпросът е, когато се промотира тази цена, да се не се използват практики, които заблуждават потребителя“, коментира Стоил Алипиев.

Забавяне на годишната инфлация през февруари в страната до 9-месечно дъно от 16% спрямо 16,7% през януари, сочат данните на Националния статистически институт.

Това е най-ниската инфлация на годишна база от май 2022 г. насам. На месечна база обаче има повишение на потребителските цени с 0,8% спрямо първия месец на 2023 г., когато инфлацията нарасна с 1,4%. На месечна база най-голямо е увеличението на цените при хранителните продукти и безалкохолните напитки с 2,4%.

Леко намаление с около 1% е регистрирано при цените на жилищата, водата, електроенергията, облеклото и обувки, както и при транспорта. При храните най-много са поскъпнали краставиците – с близо 33%, следват още зеленчуци, сред които и доматите. През февруари има и храни, които са поевтинели – олио, леща, хляб, брашно.

От началото на годината, според данните, цените на храните в малката кошница за февруари са се увеличи с 1,2% на месечна база.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук