Гълъб Донев
На снимката: Гълъб Донев

Кабинетът няма да определя какви да са параваните за гласуване, обяви днес премиерът Гълъб Донев. Така той отговори на искането на районните избирателни комисии да им се дадат указания как да крият изборните урни за хартиени бюлетини на 2 април.

Драмата тръгна от промените в Изборния кодекс, според които тъмните стаички се заменят с паравани. Какви – скоростно приетите промени не уточняват. Това принуди ЦИК да препращат към Министерския съвет всички питания на местни избирателни комисии и областни управители как да изглеждат параваните.

„Тъмната стаичка, въпреки че нито е тъмна, нито е стаичка, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин“, обясни подробно премиерът Донев.

Според него стандартизацията на параваните само ще ограничи избирателните комисии по общините и ще ги лиши от възможност да импровизират в зависимост от  размерите на помещението за гласуване, и разположението на масите, урните и машините.

Досега именно Министерският съвет се занимаваше с техническото обезпечаване на изборите. От ЦИК опитаха да предложат параваните да се изработват по стандарт. Служебният кабинет обаче отхвърли идеята и днес премиерът категорично потвърди отказа на правителството да се занимава с паравани.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук